17 травня на прямій телефонній лінії з читачами «Нового дня» був начальник Головного управління Держгеокадастру у Херсонській області Ігор ШАПРАН.

Упродовж години відведеного часу читачі мали можливість поспілкуватися з керівником землевпорядної служби області та отримати відповіді на питання, що турбують. В основному, людей цікавив порядок оформлення у власність земельних ділянок, присвоєння їм кадастрового номера, орендні відносини. 

 – Віталій Дашковський телефонує з Каховського району, село Дудчине. Ще десять років тому ми подавали заяви на виділення двох гектарів землі, однак нічого не одержали. Бажаючих назбиралося чоловік сто. Нам постійно кажуть, що земля перебуває в оренді, вільних ділянок немає… Як можна вирішити нашу проблему?

– Громадяни, зацікавлені в одержанні безоплатно у власність земельної ділянки із земель державної або комунальної власності для ведення фермерського господарства, особистого селянського господарства, садівництва, будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибної ділянки), індивідуального дачного будівництва, будівництва індивідуальних гаражів у межах норм безоплатної приватизації, подають клопотання до відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування, який передає земельні ділянки державної чи комунальної власності у власність відповідно до повноважень, визначених статтею 122 Земельного кодексу України. У клопотанні слід зазначити цільове призначення земельної ділянки, орієнтовну площу, назву адміністративно-територіальної одиниці, де розташована земельна ділянка, а також слід додати викопіювання з кадастрової карти (плану) або інші графічні матеріали, на яких зазначене бажане місце розташування.

 – Сергій Фальченко з Голопристанського району: як оформити землю, надану мені у 2005 році у постійне користування, для ведення особистого підсобного господарства, якщо державний акт не виготовлявся?

– Перш за все, треба подати клопотання до відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування, який передає земельні ділянки державної чи комунальної власності у власність, відповідно до повноважень, визначених статтею 122 Земельного кодексу України.

– Телефонує Лідія Яйчук із села Бережанка Верхньорогачицького району. У померлого чоловіка був державний акт на право власності на земельну ділянку. У цьому документі був прописаний і кадастровий номер ділянки. Коли ж я вирішила переоформити цей акт на себе, то зіткнулася з великою проблемою. У районному відділі Держгеокадастру мені сказали, що треба присвоювати ділянці новий кадастровий номер, однак я так і не зрозуміла, що для цього треба. Невже це така велика проблема – поміняти номер? Виходить, що ділянка є, але не можу взяти витяг на неї…

– Ваше питання щодо кадастрового номера земельної ділянки на разі розглядається нашими фахівцями.

– Ольга Щеглова з Іванівського району: у 2016 році уклали договір на оренду землі, вже більше року орендар не сплачує орендну плату. Чи тепер можу забрати землю?

– Маєте право розірвати договір оренди за згодою сторін або за рішенням суду, якщо інше не передбачено договором оренди землі.

 – Скажіть, будь ласка, якщо земельна ділянка має кадастровий номер, то чи можуть власники, користувачі не вносити його у Кадастрову карту?

– Якщо земельна ділянка має кадастровий номер, то він вже занесений до національної кадастрової системи.

 – Максим Горбенко з Білозерського району. Згідно зі статтею 121 Земельного кодексу України, я вирішив отримати право на безоплатне отримання земельної ділянки із земель державної чи комунальної власності. Я обрав привабливу для себе ділянку для ведення особистого селянського господарства. На кадастровій карті ця ділянка не за ким не зареєстрована. Як мені визначити її вільність та можливість подальшого отримання даної ділянки? Додатково хочу дізнатися, на кого мені писати клопотання?

– Інформацію про земельну ділянку ви можете уточнити в сільській раді або районному відділі Держгеокадастру. Що ж до клопотання про дозвіл на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства, то його слід подати до Головного управління Держгеокадастру у Херсонській області (м. Херсон, вул. Університетська, 136-а, кабінет 201).

 – Олексій з Херсона. Таке питання: біля 5-поверхового будинку при приватизації залишилася понаднормова земля. Чи можна її ще приватизувати? 

– Землі в межах населеного пункту використовуються відповідно до діючої містобудівної документації. Можливість приватизації (чи передбачено це даною документацією) слід уточнити у місцевого архітектора.

 – Тетяна з Олешківського району: переоформляю земельну ділянку на себе внаслідок смерті батька. Нотаріус може отримати цей витяг безкоштовно чи все ж таки за нього зобов’язана заплатити я?

– Якщо мова йде про витяг із Державного земельного кадастру про земельну ділянку, то ця адміністративна послуга є платною для всіх.

 – Скажіть, будь ласка, чи можу я, мешканець Кривого Рогу, отримати земельну ділянку (для індивідуального будівництва у межах норм безоплатної приватизації), яка розташована у межах селища Лазурне Скадовського району?

– Чинне законодавство не забороняє отримання земельної ділянки не за місцем реєстрації (прописки). Ви маєте право отримати безоплатно земельну ділянку в будь-якій області на всій території України.

– Земельна ділянка знаходиться за межами населеного пункту, на дану земельну ділянку я хочу виготовити проект землеустрою щодо передачі її у власність для ведення особистого селянського господарства (за межами населеного пункту). Роз’ясніть, будь ласка, куди і з якими документами потрібно звернутися, щоб отримати дозвіл на виготовлення проекту землеустрою щодо передачі земельної ділянки у власність для ведення особистого селянського господарства (за межами населеного пункту)?

– Клопотання про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки слід подати до Головного управління Держгеокадастру у Херсонській області за адресою: вул. Університетська, 136-а, м. Херсон. У клопотанні зазначається цільове призначення земельної ділянки, орієнтовна площа, назва адміністративно-територіальної одиниці, де розташована земельна ділянка. До клопотання слід додати викопіювання з кадастрової карти (плану) або інші графічні матеріали, на яких зазначене бажане місце розташування.

 – Олена Шевчук з Берислава: підкажіть, будь-ласка, я би хотіла дізнатися нормативно-грошову оцінку моєї земельної ділянки. Чи можу я замовити витяг? Ця послуга платна?

– Якщо технічна документація про нормативну грошову оцінку землі розроблялася, то можете отримати витяг із неї. Видача витягу з технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки – це адміністративна послуга, що надається на безоплатній основі за запитом фізичних та юридичних осіб територіальними органами Держгеокадастру районного рівня за місцем розташування земельних ділянок виключно через Центри надання адміністративних послуг (ЦНАПи), які утворені при місцевих державних адміністраціях та органах місцевого самоврядування.

 – Доброго дня, Ігорю Анатолійовичу! Вас турбує Наталія Василівна Буйко з села Борозенське Великоолександрівського району. Подала до Головного управління Держгеокадастру документи на земельну ділянку під особисте селянське господарство для сина. Коли зателефонувала, сказали, що мені – відмова. З якої причини, не знаю…

– Відмову було надано тому, що громадянин, який подавав заяву про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення у власність земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства на території Борозенської сільської ради від імені вашого сина, не мав довіреності, що посвідчує повноваження представляти його інтереси, тому ваша заява залишилася без розгляду.

Зараз на розгляді в Головному управлінні Держгеокадастру знаходиться ваше звернення. У встановлений законодавством термін вам буде надана письмова відповідь на нього.

 – Вас турбують з правління Вискокопільської райспоживспілки. У нас є приміщення адмінбудинку – двоповерхова споруда – на землю під нею був державний акт на постійне користування, виданий 18 серпня 1993 року. У 2002 році, згідно договору купівлі-продажу, було продано частину 22/100 адмінбудинку на першому поверсі банківській установі. У 2007 році було продано 51/100 (другий поверх) управлінню Державного казначейства. У зв’язку з продажем державний акт втратив дію, був зданий у Високопільську селищну раду, і ми написали заяву про надання дозволу на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки в оренду…

– Так у чому суть питання?

– Протягом року не можемо вирішити питання – як нам залишається площа землі згідно займаної нами частини 27/100 будівлі адмінбудинку на першому поверсі, і яке рішення нам повинна надати селищна рада? До речі, на викуплені частини ані банк, ані казначейство не роблять документів і не сплачують за оренду землі. Які наші подальші дії для узаконення договору оренди землі, що знаходиться під нашою часткою?

– Відповідно до пункту 4 статті 120 Земельного кодексу України, у разі набуття права власності на жилий будинок, будівлю або споруду кількома особами, право на земельну ділянку визначається пропорційно до часток осіб у праві власності жилого будинку, будівлі або споруди.

Оформити право користування на разі неможливо у зв’язку з тим, що адміністративна будівля належить юридичним особам державної і недержавної форми власності.

Що ж до внесення плати за землю, якою користуєтеся, маєте сплачувати земельний податок. Відповідно до Податкового кодексу України, ставку земельного податку встановлює орган місцевого самоврядування.

– Дякую. І ще одне питання: наша організація має магазин, що знаходиться в селі Наталине і, як нам сказали у Кочубеївській територіальній громаді, «за генпланом цей об’єкт перебуває за межами села». Хто має надати нам дозвіл на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки під даним об’єктом в оренду? 

– Межі населених пунктів встановлюються та змінюються на підставі землевпорядної документації. Якщо відповідно до такої документації земельна ділянки знаходиться за межами населеного пункту, дозвіл на розробку проекту землеустрою надає обласна державна адміністрація. Якщо ж земельна ділянка розташована в межах населеного пункту (знову ж таки, відповідно до землевпорядної документації) – орган місцевого самоврядування.

 – Пряма лінія «Нового дня»? До вас звертається сім’я пенсіонерів з Чаплинського району. Ми з дружиною маємо два гектара приватизованої землі, але обробляти її вже не в змозі. Чи можемо її продати? Якщо так, де можна дізнатися про її вартість?

– Якщо ця земельна ділянка була надана у власність для ведення особистого селянського господарства, можете продати, звичайно. Щоб дізнатися вартість, слід замовити експертну оцінку земельної ділянки. А взагалі, це ваша приватна власність, власник сам встановлює ціну. Якщо ж згадана земельна ділянка – земельний пай, то можете лише віддати в оренду, бо діє мораторій на продаж.

– Ігорю Анатолійовичу, вас турбують з села Подокалинівка Олешківського району. Як можна оформити земельну ділянку (пай) у спадщину за законом, якщо сертифікат втрачений? Чи є вихід, щоб не звертатися до суду?

– Окрім як через суд, питання вирішити не можна.

Зв’язок з читачами забезпечував Анатолій ЯЇЦЬКИЙ,

газета “Новий день”.