нтр21 жовтня 2015 року у Головному управлінні Держгеокадастру уХерсонській області відбулося засідання науково-технічної ради, на якому обговорювались питання виконання робіт з нормативної грошової оцінки земельних ділянок фізичними особами підприємцями, підвищення розміру орендної плати на земельні ділянки сільськогосподарського призначення, форми та змісту довідки про землю (територію), що входить до складу технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості).

Вашій увазі пропонується інформаційний бюлетень, виданий за результатами засідання. З положенням про науково-технічну раду та її складом можно ознайомитись у відповідних розділах сайту.

нтр2ІНФОРМАЦІЙНИЙ БЮЛЕТЕНЬ № 1

Питання 1:
1. Чи мають право фізичні особи підприємці виконувати роботи з нормативної грошової оцінки земельних ділянок?

Відповідь 1:
Відповідно статті 7 Закону України «Про оцінку земель», розробниками технічної документації з бонітування ґрунтів, економічної оцінки земель та нормативної грошової оцінки земельних ділянок є особи, які згідно із Законом України «Про землеустрій» мають право на здійснення діяльності у сфері землеустрою.
Згідно зі статті 26 Закону України «Про землеустрій» розробниками документації є: – юридичні особи, що володіють необхідним технічним і технологічним забезпеченням та у складі яких працює за основним місцем роботи не менше двох сертифікованих інженерів-землевпорядників, які є відповідальними за якість робіт із землеустрою; – фізичні особи – підприємці, які володіють необхідним технічним і технологічним забезпеченням та є сертифікованими інженерами-землевпорядниками, відповідальними за якість робіт із землеустрою.
Відповідно до форми кваліфікаційного сертифікату, затвердженого наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 28.11.2012р. №738, кваліфікаційний сертифікат підтверджує відповідність інженера-землевпорядника кваліфікаційним характеристикам та його спроможність самостійно складати окремі види документації із землеустрою та документації з оцінки земель (крім експертної грошової оцінки земельних ділянок). Проте, статтею 18 Закону України «Про оцінку земель» чітко визначено, що нормативна грошова оцінка земельних ділянок проводиться
юридичними особами, які є розробниками документації із землеустрою
відповідно до Закону України “Про землеустрій”.
Відповідно до вимог п.2 ст.8 закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності» у разі скасування ліцензування виду господарської діяльності орган ліцензування втрачає повноваження органу ліцензування, а ліцензії, видані на здійснення цього виду діяльності, вважаються недійсними.
Підсумовуючи вищенаведене можна зазначити, що наведені закони мають суперечливу інформацію щодо осіб, які мають право виконувати роботи з нормативної грошової оцінки земельної ділянки.
Враховуючи зазначене, при вирішенні даного питання, вважаємо за необхідне керуватись статтею 18 Закону України «Про оцінку земель», тобто право на розроблення технічної документації з нормативної грошової оцінки земельних ділянок та їх здачу для отримання витягу є виключно у юридичних осіб.

Питання 2:

Відповідно до пункту «г» статті 55 закону України Про землеустрій» технічна документація із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) включає довідку, що містить узагальнену інформацію про землі (території). Яка повинна бути форма та зміст вказаної довідки?

Відповідь 2:
Відомості довідки, що містять узагальнену інформацію про землі (території) до моменту введення в дію функціоналу програмного забезпечення Державного земельного кадастру, але не пізніше 01.01.2016, видавати у вигляді довідки з державної статистичної звітності про наявність земель та розподіл їх за власниками земель, землекористувачами, угіддями, яка є складовою проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок.

Питання 3:
Про підвищення розміру орендної плати за земельні ділянки сільськогосподарського призначення з 3% до 5-6% від нормативної грошової оцінки землі.

Відповідь 3:

Згідно пункту 288.5 статті 288 Податкового кодексу України розмір орендної плати встановлюється у договорі оренди земельної ділянки державної власності, але річна сума платежу не може бути меншою 3 відсотків нормативної грошової оцінки та в свою чергу не може перевищувати 12 відсотків нормативної грошової оцінки ( далі – НГО).
З метою наповнення місцевих бюджетів, при передачі в оренду земельних ділянок державної власності сільськогосподарського призначення для ведення фермерського господарства, городництва та іншого сільськогосподарського використання фізичним та юридичним особам на без конкурентних засадах, в процесі переукладання, внесення змін до договорів оренди та їх пролонгації, встановити ставку орендної плати на рівні – 3% від НГО з 01.04.2014 по 31.10.2015 та на рівні – 5% від НГО починаючи з 1листопада 2015 року.
Якщо право на земельну ділянку набувається на умовах аукціону (земельних торгів) стартовою ставкою залишається 3% від нормативної грошової оцінки землі.
Зміст інформаційного бюлетеня носить рекомендаційний характер