За ініціативи очільника Головного управління Держгеокадастру у Херсонській області 26 травня відбулася робоча нарада з представниками органів містобудування та архітектури.

Обговорювались питання, пов’язані з дією Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» прийнятого на початку 2011 року.

Йшлося про спірні питання щодо застосування вимог ст. 24 цього закону та про необхідність налагодження співпраці між землевпорядниками та органами архітектури на районному рівні.

У ході роботи позицію архітекторів представляв начальник управління містобудування та архітектури обласної державної адміністрації, головний архітектор області Григорій Ходін.

За результатами обговорення напрацьовано алгоритм подальшої діяльності, знайдено компроміс у вирішенні спірних питань.

Присутні дійшли згоди, що землі, надані під ОСГ, не передбачають будівництва, тож можуть буди надані без розробки детального плану, але у разі зміни цільового призначення земельної ділянки детальний план необхідно обов’язково розробити.

Також умовлено, що містобудівна документація повинна бути обов’язковою при будь-якому будівництві, в т.ч. фермерських господарств. Навіть якщо є потреба у встановленні кількох опор ЛЕП на землях загального користування – виникає необхідність у детальному плані, оскільки будівництво об’єктів інженерної інфраструктури теж належить до містобудівних потреб.

«Роз’яснювальна робота з населенням важка, але необхідна. Буває важко пояснити людині, чому її сусід 5 років тому приватизував землю за одними правилами, а зараз діють інші, але закон є закон. – говорить в.о. начальника Головного управління Держгеокадастру Херсонської області Ігор Шапран. – Рілля – велика цінність для Херсонщини, а її збереження – важливе завдання. Люди, які отримують землю, мають максимально чітко розуміти для яких цілей вона їм надана».