Херсонщина, як і деякі інші регіони півдня України відносяться до зони ризикованого землеробства. Через специфічні природні умови дуже важливим постає питання організації зрошення на оброблюваних землях. Питання консолідації земель, надання підтримки сільгоспвиробникам та пропозиції врегулювання деяких аспектів взаємовідносин між владою та трудівниками землі обговорювались на круглому столі «Дерегуляція в сільському господарстві: перемоги та виклики українських аграріїв».
Фахівці Головного управління Держгеокадастру у Херсонській області також прийняли участь у цій зустрічі представників Міністерства аграрної політики та продовольства України, експертів з питань агропромислового комплексу та аграріїв. Метою зустрічі було покращення розуміння реформи сільського господарства підприємцями, представниками засобів масової інформації у регіоні, а також налагодження діалогу та отримання коментарів і пропозицій стосовно майбутньої дерегуляції у сфері сільського господарства.
Під час круглого столу було презентовано результати, проблеми та перспективи проекту Агроінвест на півдні України, обговорено можливість грандового фінансування на ремонт систем поливу, відновлення каналів, про умови виходу сільськогосподарських товарів на європейський ринок.
Як виявилось, сприйняття реформ, що вже відбулись в аграрній сфері, є недостатнім – лише 22% аграріїв знають про останні новації та ініціативи. Тому налагодження комунікації між фермерами і владою, є першочерговим завданням.
Формат зустрічі дозволив усім присутнім висловити свої думки, занепокоєння, поставити хвилюючі питання. Представники громадських організацій виказали готовність та зацікавленість у регулювання правозахисного аспекту, надання безкоштовної юридичної допомоги громадянам для захисту їх земельних прав. Основна ж увага аграріїв стосувалась запровадження ринку землі та можливих пов’язаних з цим проблем, потреб врегулювання на законодавчому рівні консолідації земель, особливо на меліорованих територіях, адже його відсутність може сприяти виникненню чисельних маніпуляцій. Крім того, вказано на доцільність врахування природних особливостей регіонів, перегляду методики нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення.

Довідково:
Офіційне відкриття Кризового медіа-центру у Херсоні, котрий організував цей захід, відбулось 26 листопада.