Станом на 11.02.2016 до розпорядників земельними ділянками різного цільового призначення – органів місцевого самоврядування, районних державних адміністрацій та Головного управління учасниками антитерористичної операції подано 2364 клопотання про отримання у власність земельних ділянок. За результатами їх розгляду дозволи на розробку проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність отримали 1539 заявників, з яких 692 надані Головним управлінням Держгеокадастру у Херсонській області по земельних ділянках сільськогосподарського призначення державної власності за межами населених пунктів або 88% від загальної кількості тих, що надійшли на розгляд,  місцевими радами – 502 дозволи по земельних ділянках в межах населених пунктів (40,8%), районними державними адміністраціями – 345 відносно земельних ділянок рекреаційного призначення за межами населених пунктів (97,1%).

У результаті встановлення певних обмежень у використанні земельних ділянок, наявності раніше виданих дозвільних документів або не наданням заявниками обов’язкових для розгляду матеріалів до заяв, склад яких визначений чинним законодавством, Головним управлінням відмовлено 13 заявникам у наданні дозволів на розробку проектів землеустрою, місцевими радами такі відмови надані по 42 клопотанням. Крім цього, залишається не вирішеним питання про задоволення 547 клопотань Херсонською міською радою у зв’язку з відсутністю визначених земельних ділянок на території м.Херсона для передачі учасникам АТО для житлового будівництва.

На підставі розроблених та погоджених згідно з вимогами чинного законодавства проектів землеустрою у власність військовослужбовцям-учасникам антитерористичної операції та членам родин військовослужбовців, які загинули у ході її проведення, передано 232 земельні ділянки загальною площею 163,1 га, зокрема, для будівництва та обслуговування житлових будинків, господарських будівель і споруд – 110 ділянок загальною площею 9 га,  для індивідуального дачного будівництва – 1 ділянка площею 0,1 га, для ведення особистого селянського господарства – 121 ділянок загальною     площею 154 га.

         Для передачі у власність військовослужбовцям-учасникам АТО та членам родин військовослужбовців, які загинули у ході її проведення, на території області у 2015 році було зарезервовано 4247,95 га земельних ділянок різного цільового призначення. Головним управлінням постійно проводиться робота по додатковому резервуванню земель сільськогосподарського призначення державної власності. На сьогодні таких земельних ділянок зарезервовано   понад 566 га.

 

 

І.А.Шапран