З метою реалізації соціальних гарантій військовослужбовців-учасників антитерористичної операції, членів родин військовослужбовців, які загинули у ході її проведення, у частині забезпечення земельними ділянками, Головним управлінням та територіальними органами визначені відповідні території загальною площею 4247,95 га, з яких:

– 3194,35 га для ведення особистого селянського господарства;

– 999,56 га –  для будівництва та обслуговування житлових будинків, господарських будівель і споруд;

– 24,84 га – для ведення садівництва;

– 29,2 га – для дачного будівництва.

Крім цього у поточному році на підставі наказів Головного управління для даних цілей додатково зарезервовано 394 га земель сільськогосподарського призначення державної власності.

Переліки визначених та зарезервованих земельних ділянок, у розрізі адміністративних районів, сільських, селищних, міських рад та населених пунктів, разом із графічними матеріалами місць їх розташування та розробленими Головним управлінням зразками відповідних заяв на отримання земельних ділянок оприлюднені на офіційному сайті Головного управління (http://khersonska.land.gov.ua/земельні-ділянки-зарезервовані-для-у.), доведені до відома та використання в роботі до міських, сільських, селищних рад, обласного та районних військових комісаріатів, військових частин та окремих підрозділів Збройних Сил України, які дислокуються на території області.

З метою роз’яснення прав військовослужбовців-учасників антитерористичної операції на отримання у власність земельних ділянок фахівцями Головного управління, відділів Держземагентства у районах, містах проведені зустрічі із керівним та особовим складом Батальйону територіальної оборони Херсонської області «САРМАТ», Херсонського прикордонного загону, Управління МВС у Херсонській області.

Налагоджено співпрацю з обласним військовим комісаріатом у частині отримання інформації про загиблих військовослужбовців на Сході країни з метою надання допомоги органами земельних ресурсів в отриманні членами родин загиблих земельних ділянок різного цільового призначення, громадськими організаціями, які опікуються вирішенням проблемних питань учасників АТО.

У кожному територіальному органі визначені фахівці відповідальні за роботу,  пов’язану із забезпеченням земельними ділянками учасників АТО, які всіляко сприяють вирішенню питань при зверненнях військовослужбовців та членів родин загиблих у ході проведення антитерористичної операції військовослужбовців.

Для впорядкування роботи та налагодження взаємодії щодо реалізації даного питання між заявниками-військовослужбовцями, територіальними органами земельних ресурсів, проектними організаціями та Головним управлінням розроблений та затверджений відповідний план-графік.

Починаючи з червня 2014 року у Головному управлінні запроваджений щотижневий моніторинг стану надання земельних ділянок учасникам АТО та членам родин військовослужбовців, загиблих у ході її проведення.

Керівництвом Головного управління проведено нараду із розробниками документації із землеустрою, на якій рекомендовано встановлення найкоротших термінів на розробку проектів землеустрою щодо відведення у власність земельних ділянок військовослужбовцям та мінімальної вартості цих робіт.

У Головному управлінні здійснюється щоденний прийом військовослужбовців-учасників АТО та надається практична допомога у визначенні земельних ділянок різного цільового призначення, які можуть бути передані у власність, та формуванні необхідного для цього пакету документів.

На сьогодні до Головного управління із відповідними заявами про отримання земельних ділянок звернулося 630 учасників АТО з яких відповідні накази про надання дозволів на розробку проектів землеустрою щодо відведення у власність земельних ділянок видані по 533 (84%). На підставі розроблених та погоджених в установленому чинним законодавством порядку Головним управлінням видано 82 накази про передачу у власність земельних ділянок сільськогосподарського призначення.