З початку поточного року землевпорядники Херсонської області надали населенню 40 435 адмінпослуг, з яких 22 325, або 55% – на безоплатній основі.
З безоплатних послуг найбільша доля приходиться на державну реєстрацію земельної ділянки (6835 шт.), видачу витягу з технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки (5568 шт.) та надання довідки з державної статистичної звітності про наявність земель та розподіл їх за власниками земель, землекористувачами, угіддями (4101 шт.).
Серед платних адмінпослуг найбільша кількість стосувалось надання витягу з Державного земельного кадастру – 17 722 (98% від їх загальної кількості). Фахівцями земельної служби здійснено 270 державних експертиз землевпорядної документації, плата за які склала 24,6 тис. гривень.
З початку року за надання 18 110 платних адміністративних послуг зараховані кошти в сумі 980,551 тис. грн. До загального фонду державного бюджету надійшло 365, 833 тис. грн., решта – на рахунки місцевих бюджетів Херсонської області.
«Зараз за наданням адміністративних послуг громадяни можуть звертатись до ЦНАПів, – нагадує в.о. начальника Головного управління Держгеокадастру у Херсонській області Ігор Шапран, – ми регулярно вживаємо заходів щодо покращення взаємодії з цими центрами. Це чудовий крок держави про спрощенню доступу населення до адміністративних послуг». Крім того, Ігор Шапран відзначає: «Враховуючи, що переважна кількість запитів стосується саме надання витягів з Державного земельного кадастру – не можна недооцінити важливість введення можливості подання електронних заявок громадянами».