Уряд збільшив граничну чисельність працівників Держгеокадастру на 300 штатних одиниць: на 25 одиниць – в центральному апараті та на 275 – в територіальних органах. Такі зміни пов’язані із покладеними на органи Держгеокадастру функції із здійснення державного нагляду (контролю) в частині дотримання земельного законодавства, використання та охорони земель, зокрема, щодо обстеження земельних ділянок, видачі спеціальних дозволів на зняття та перенесення ґрунтового покриву земельних ділянок, складання протоколів про адміністративні правопорушення та накладання адміністративних стягнень, звернення з позовами до суду тощо.

В апараті Держгеокадастру створять окремий структурний підрозділ, який здійснюватиме координацію територіальних органів у частині здійснення державного контролю та погоджуватиме проведення перевірок територіальними органами.

Державні інспектори у районах та містах безпосередньо будуть здійснювати всі заходи державного нагляду (контролю) за дотриманням земельного законодавства, використанням та охороною земель усіх категорій і форм власності, а також в частині родючості ґрунтів.

На необхідності впровадження системного контролю за використанням земель сільськогосподарського призначення неодноразово наголошувалося з огляду на численні факти порушень у цій сфері. Зокрема, посиленої уваги та перевірки потребують випадки самозахоплення земель, нецільового їх використання, а також погіршення якості ґрунтів внаслідок застосування інтенсивних технологій.

Функція контролю була передана Держгеокадастру Кабінетом Міністрів України наприкінці липня поточного року.