За результатами земельних торгів, організованих Головним управлінням Держгеокадастру у Херсонській області, від початку року на території 14 районів були продані права оренди на 57 земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності. Загальна площа землі, переданої в оренду на 7 років для ведення фермерського господарства та товарного сільгоспвиробництва, склала понад 5,5 млн. гектарів.

Найбільше – 11 земельних ділянок на майже 1,3 тис. га, аграрії орендували у Каховському районі, у Чаплинському – 8 (понад 1 тис. га), у Горностаївському – 7 (понад 488 га), у Цюрупинському – 6 (понад 657 га), по 4 – у Білозерському (понад 100 га) та Бериславському (понад 228 га), по 3 – у Великоолександрівському (понад 166 га) та Каланчацькому (понад 155,42 га), по 2 – у Голопристанському (258,1 га), Іванівському (понад 824 га), Нижньосірогозькому (близько 130 га), Новотроїцькому (понад 43 га), Скадовському (80,5 га) та 1 ділянку (близько 35 га) – у Верхньорогачицькому районах.

«Продаж прав оренди земельних ділянок на конкурентних засадах – це найбільш прозорий шлях отримання землі в користування та ефективний спосіб наповнення місцевого бюджету, адже під час проведення земельних торгів ціна продажу найчастіше значно перевищує стартовий розмір, – зазначає керівник землевпорядної служби області Ігор Шапран. – У деяких випадках розмір річної орендної плати за земельні ділянки зростав удвічі, а то й утричі. За підсумками ж проведених від початку року аукціонів загальний стартовий розмір річної орендної плати за 57 земельних ділянок зріс більш ніж на 1,8 млн. гривень. Лише за перший рік користування ними землекористувачі сплатили понад 8 млн. гривень орендної плати. Щонайменше стільки ж надходитиме до місцевих бюджетів щороку впродовж терміну дії договорів оренди».