https://youtu.be/xDzjgl9Od3w

2015 рік став для Херсонщини роком значної активізації земельних торгів, котрі стосуються прав оренди земель сільськогосподарського призначення.

На сьогоднішній день права оренди на 8 земельних ділянок сільськогосподарського призначення продані зі значним успіхом: у деяких випадках, ціна оренди у ході аукціону зростала у два і навіть у три рази.

У три рази зріс розмір річної орендної плати на земельну ділянку Благодатівської сільської ради Великоолександрівського району площею 117,6 га (стартовий розмір – 98 139,37 грн, за результатами торгів – 300 307,77 грн)

Вдвічі зріс розмір річної орендної плати по двох ділянках Привільненської сільської ради Генічеського району площею 127,5 (старт – 99 137,79 грн, результат – 200 258,55 грн) та 57 га (старт 44 820,71 грн, результат – 90 313,01 грн)

Загальна площа наданих у оренду через земельні аукціони земель склала 658 га, а місцеві бюджети щорічно отримуватимуть 899,5 тис. грн. орендної плати, що дозволить посилити економічну спроможність територіальних громад. Такий успіх став можливим завдяки наполегливій роботі землевпорядної служби, чітко визначеним пріоритетом у діяльності Держгеокадастру та ефективному керівництву (нагадаємо, минулого року на Херсонщині продано права оренди лише на 1 земельну ділянку сільськогосподарського призначення площею 71,5 га вартістю 61,2 тис. грн.)

Успішне проведення земельних торгів підтверджує можливість ефективного та прозорого збільшення надходжень до місцевих бюджетів. Крім того, умови конкуренції між орендарями сприяють тому, що землю отримує максимально зацікавлена в ефективному управлінні нею людина. Фахівці землевпорядної служби Херсонщини повсякчасно вживають заходів, щодо популяризації земельних аукціонів, адже це найбільш відкритий та доцільний з економічної точки зору механізм розпорядження землею.

У грудні очікується проведення цілої низки земельних торгів, на яких планується продати права оренди на земельні ділянки сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. Торги оголошені Головним управлінням Держгеокадастру у Херсонській області на 08, 15, 16, 17, 22, і 25 грудня 2015 року. Учасникам необхідно зареєструватись та сплатити реєстраційні та гарантійні внески. Розмір останніх залежить від стартового розміру річної орендної плати за кожну конкретну ділянку.

Загалом у грудні поточного року Головне управління Держгеокадастру у Херсонській області планує реалізувати у ході земельних торгів у формі аукціону права оренди на 32 земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної власності загальною площею майже 2 тис. га.

Головне управління Держгеокадастру у Херсонській області продовжує роботу, направлену на активізацію проведення земельних торгів з продажу прав оренди на земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної власності.

Зокрема продовжується робота над формуванням переліків земельних ділянок сільськогосподарського призначення, права на які виставляються на земельні торги у формі аукціону. На сьогоднішній день до переліків включено 408 ділянок сільськогосподарського призначення державної власності для ведення товарного сільськогосподарського виробництва загальною площею понад 14,8 тис. гектарів.

Переліки розміщено на офіційному веб-сайті Держгеокадастру в розділі «Земельні торги» (рубрика «Перелік земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності, права на які планується продавати на земельних торгах»). Щодо кожної ділянки надано вичерпну інформацію із зазначенням її місця розташування, площі, кадастрового номера (або номера кадастрової зони і кварталу, у разі його відсутності) та цільового призначення.