17 серпня вступив в силу затверджений постановою Кабінету Міністрів Порядок забезпечення доступу нотаріусів до Державного земельного кадастру. В цей же день до бази даних був підключений перший приватний нотаріус – Людмила Мельник, яка зможе разом з кадастровими реєстраторами надавати громадянам витяги про земельні ділянки, необхідні для здійснення земельних угод.

Елетронна послуга «Надання нотаріусам доступу до Державного земельного кадастру»розроблена за сприяння Міністерства юстиції фахівцями Держгеокадастру в рамках кампанії з делегування частини повноваженнь та децентралізації у сфері земельних відносин.

   Щороку за заявами громадян видається приблизно мільйон витягів – це найбільш популярна послуга у сфері земельних відносин. З початку  поточного року видано 563 826 витягів з кадастрової системи про земельні ділянки.

  Дотепер право видавати витяги з Державного земельного кадастру мали лише кадастрові реєстратори. Делегуючи ці повноваження, Держгеокадастр має на меті знизити рівень централізації надання послуг у сфері земельних відносин та за рахунок зменшення навантаження на  кадастрових реєстраторів підвищить рівень комфорту для громадян. «Усі необхідні для здійснення земельних угод довідки тепер можна отримати в одному місці. Свідомо відмовляючись від ексклюзивного права надавати витяги з Державного земельного кадастру, ми розширюємо вікно можливостей для користувачів наших послуг», – відзначив Голова Держгеокадастру Максим Мартинюк.

  Підключення нотаріусів до системи Державного земельного кадастру відбувається за заявним принципом. На сьогодні відповідні заяви подали вже декілька десятків нотаріусів.

  Для роботи з Державним земельним кадастром робоче місце нотаріуса повинно відповідати технічним вимогам, зокрема  в частині інформаційної безпеки та захисту даних.  Після виконання технічних вимог підключення нотаріуса здійснюється протягом одного робочого дня.

  Також адміністратор кадастру забезпечує консультації та проводить для нотаріусів майстер-класи по користуванню системою.

Довідково

  Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо уточнення повноважень нотаріусів та особливостей реєстрації похідних речових прав на земельні ділянки сільськогосподарського призначення» був прийнятий 5 березня 2015 року та набрав чинності 25 березня 2015 року. Кабінет Міністрів України постановою від 24 червня 2015 р. № 457 «Деякі питання надання нотаріусам доступу до Державного земельного кадастру» визначив Порядок підключення нотаріусів до бази Держземкадастру для отримання  витягів з земельної бази даних.

  Всього в Україні нараховується близько 6500 нотаріусів.

  Вартість послуги з надання витягу про земельну ділянку становить 53 гривні. Всі кошти спрямовуються до загального фонду державного бюджету.