В Головному управлінні Держгеокадастру у Херсонській області відбулася нарада за участі державних інспекторів Управління з контролю за використанням та охороною земель з представниками міжрайонних відділів контролю за використанням та охороною земель. Учасники наради обговорили план роботи на І квартал 2017 року і завдання, що стоять перед державними інспекторами. Найближча перевірка запланована у Каховській районній держадміністрації. Інспектори мають на меті перевірити стан дотримання вимог земельного законодавства, під час прийняття розпоряджень щодо передачі земельних ділянок у власність, користування, оренду, зміни цільового призначення, вилучення (викупу) земельних ділянок в процесі укладання цивільно-правових угод.

Йшлося також про необхідність у проведенні навчальних семінарів для інспекторського складу щодо змін в нормативно – правовій базі, організації та проведення перевірок щодо здійснення державного контролю за використанням та охороною земель, нарахування шкоди, заподіяної внаслідок самовільного зайняття земельних ділянок, використання земельних ділянок не за цільовим призначенням, зняття ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) без спеціального дозволу, з метою результативного виконання посадових обов’язків державних інспекторів.

Довідково. Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 30 листопада 2016 року №910-р на Державну службу з питань геодезії, картографії та кадастру покладено функції і повноваження Державної інспекції сільського господарства із здійснення державного нагляду (контролю) в агропромисловому комплексі в частині дотримання земельного законодавства, використання та охорони земель усіх категорій і форм власності, родючості грунтів.  Тож у складі обласних управлінь Держгеокадастру утворено  Управління з контролю за використанням та охороною земель, яке й контролюватиме стан дотримання земельного законодавства.