Відповідно до рішення колегії Держгеокадастру України, яка відбулася 21 липня 2015 року у м. Києві, одним із пріоритетних напрямів подальшої роботи територіальних органів Держгеокадастру визначено забезпечення проведення інвентаризації земель, які перебувають у користуванні державних підприємств, установ, організацій.
Аналіз ситуації із використанням земельних ділянок різного цільового призначення вищезазначеною категорією землекористувачів, який здійснений територіальними органами Держгеокадастру в Херсонській області свідчить про використання без правовстановлюючих документів на землю понад 28,5 тис. га, з них понад 23 тис. га – це землекористування державних лісогосподарських підприємств, 1,7 тис. га – підприємств водного господарства, близько 1 тис. га – державних підприємств залізничного транспорту та інших. Інформація по цих ділянках відсутня в базі даних державного земельного кадастру.
Сучасні вимоги до ведення господарської діяльності, виконання державних завдань та замовлень, розробки перспективних планів їх діяльності потребує від державних підприємств, установ та організацій впорядкування своїх територій, визначення існуючого складу угідь та встановлення чітких меж землекористувань.
За ініціативою в.о. начальника Головного управління Держгеокадастру в Херсонській області Ігоря Шапрана дана робота проводитиметься на різних рівнях виконавчої влади. Зокрема, за участю голів районних державних адміністрацій, виконавчих комітетів міст обласного значення, безпосередньо керівників державних, підприємств, установ та організацій та місцевих підрозділів Головного управління Держгеокадастру в області. 03.08.2015 до вище перелічених органів направлені відповідні ініціативні листи.