25.05.2015 у приміщенні Херсонської обласної державної адміністрації пройшло чергове засідання робочої групи з формування Стратегії економічного та соціального розвитку області на період до 2020 року.

За результатами обговорення робочою групою визначено 5 операційних цілей, які увійдуть до Стратегічної цілі С. Ресурсозбереження та екологічна безпека:

  1. Забезпечення дотримання загальнонаціональних інтересів у сфері захисту довкілля
  2. Збалансовані, екологічно безпечні водні ресурси
  3. Збережений потенціал земельних ресурсів
  4. Покращення управління відходами
  5. Енергетично безпечна територія

Землевпорядників Херсонщини особливо цікавлять завдання впровадження дієвого контролю за сівозмінами та ощадного використання земельних ресурсів; забезпечення збереження земельних ресурсів, їх захисту від забруднення і неефективного використання.

Найбільш дискусійним виявилось питання забезпечення нових форм лісосмугами, адже вони одночасно потрапляють до сфери інтересів кількох установ. Херсонська, Миколаївська та Одеська області найбільше потерпають від вітрової ерозії земель, а продумані лісосмуги змогли б значно сприяти збереженню земельного потенціалу, адже держава зацікавлена не лише у ефективному використанні земельних ресурсів, але і у їх відновленні. Одна з озвучених думок стосувалася можливості покладання відповідальності на власників земель за частину інфраструктури, котра її обслуговує – втілюватись це має місцевими регуляторними актами.

На основі визначених операційних цілей та завдань формуватиметься проектний листок, що включатиме конкретні побажання щодо фінансування та можливих виконавців.