За перших три місяці нинішнього року державні інспектори Управління з контролю за використанням та охороною земель Головного управління Держгеокадастру у Херсонській області здійснили 27 перевірок дотримання вимог земельного законодавства на загальній площі близько 9,9 тис. га. Порушення були виявлені у 9 випадках на площі понад 5,2 тис. га. За виявленими правопорушеннями інспектори видали 5 приписів на їх усунення та склали 2 протоколи про адміністративні порушення.

Під час проведення позапланової перевірки в адміністративних межах однієї із сільських рад Скадовського району фахівці інспекції виявили самовільне зайняття 26,8 га землі сільськогосподарського призначення державної власності. Матеріали перевірки направлені до правоохоронних органів для встановлення особи правопорушника.

Перевіряючи стан дотримання вимог земельного законодавства органами виконавчої влади та місцевого самоврядування, державні інспектори детально розглянули 808 рішень та 1108 розпоряджень щодо передачі земельних ділянок у власність, користування, оренду тощо, виявили 117 порушень, у зв’язку з чим направили 37 клопотань про приведення розпорядчих документів у відповідність до законодавства.

Крім того, фахівці Управління з контролю за використанням та охороною земель опрацювали 27 звернень від громадян та юридичних осіб, 10 листів правоохоронних органів та 1 заяву про видачу дозволу на зняття та перенесення ґрунтового покриву.