Експерти продовольчої й сільськогосподарської організації ФАО (Food and Agriculture Organization FAO) провели дводенний навчальний семінар у рамках пілотного проекту «Технічна допомога Міністерству аграрної політики і продовольства України у рамках підтримки сільського господарства, експорт плодоовочевої продукції та консолідація земель» у Білозерському районі. Саме цей район Херсонщини разом з Фастівським районом Київської області було визначено експериментальними для реалізації проекту, що передбачає розробку зауваень та рекомендацій до проекту закону про консолідацію земель, проведення досліджень щодо можливих та доцільних процедур консолідації земель. За результатами досліджень експерти планують розробити детальний проект концептуальної записки для подальшого фінансування донорами повномасштабних пілотних проектів з консолідації земель. Під час зустрічі у Білозерській РДА із фермерами та одноосібними землевласниками від Киселівської, Станіславської та Радянської сільських рад Ольга Жовтобрюх, директор МГО «Прімавера», зазначила, що на прикладі експериментальних районів у Київській та Херсонській областях будуть сформовані організаційні та практичні підходи укрупнення ділянок з метою ефективного використання земель та сприяння відновленню зрошення.

Головне управління Держгеокадастру у Херсонській області представив керівник установи Ігор Шапран. Він підтримав думку експертів щодо необхідності консолідації земель і відзначив, що розпорошення земельних ділянок перешкоджає ефективному використанню земель.

Учасники дослідження працювали у двох фокус-групах. В ході роботи вони взяли участь в опитуванні, що мало на меті виявлення проблемних питань, з якими зіштовхуються сільгоспвиробники під час роботи на землі, та пропозицій щодо змісту проекту закону «Про консолідацію земель». Експерти ФАО поділилися досвідом у запровадженні добровільної консолідації в країнах Центральної та Східної Європи. Зокрема, починаючи з 2000-х років, ФАО розробляла та реалізовувала програму з консолідації земель в Албанії, Вірменії, Боснії i Герцеговині, Македонії, Молдові, Литві, Сербії та Туреччині.

Добровільна консолідація земель – ефективний інструмент для зменшення фрагментації земель i реалізації програм розвитку під керівництвом сільських громад. Формування чітких протоколів консолідації сформує принципово новий формат земельних відносин в Україні.

Фотогалерея 1. Перший день семінару

Фотогалерея 2. Другий день семінару

Довідково

Продовольча й сільськогосподарська організація ООН ФАО (Food and Agriculture Organization FAO) – провідна установа, що займається проблемами розвитку сільських регіонів і сільськогосподарського виробництва в системі ООН.