01.07.2015 розпорядженням голови облдержадміністрації № 399 схвалено та винесено на розгляд обласної ради проект Стратегії розвитку Херсонської області на період до 2020 року.

Деталі новоствореного проекту неодноразово обговорювались на засіданнях робочої групи, у котрій також приймали участь і представники землевпорядної служби. Було враховано сильні та слабкі сторони регіону, можливості та потенційні загрози, на основі котрих визначено основні напрямки щодо розвитку області.

У підсумковому варіанті до проекту увійшло три стратегічні цілі: розвиток та збереження населення, забезпечення місцевого економічного розвитку та екологічна безпека і ресурсозбереження. Проект Стратегії містить також оперативні цілі, через які буде здійснюватись реалізація стратегічних, конкретне бачення результатів та перелік показників, за якими можна буде визначати ефективність проведеної роботи.

За Конституцією України – земля – основне національне багатство, що перебуває під особливою охороною Держави. У Проекті стратегії зазначені основні проблеми у сфері збереження земельних ресурсів області (найвища в Україні розорюваність земель, розпайовка малопродуктивних земель, відсутність систем консультування сільгоспвиробників щодо повадження з землями сільськогосподарського призначення, тощо), які планується вирішити у рамках роботи. Передбачається впровадження активного супроводження процесів в АПК, у тому числі наукового, інституціонального, з метою недопущення зниження родючості ґрунтів сільськогосподарського призначення. Заплановані заходи мають на меті збереження та забезпечення розвитку інфраструктури використання та захисту земель – лісосмуг, господарських доріг, мереж зрошення; інформування суб’єктів господарювання про ощадне використання земель; стабілізацію стану родючості ґрунтів; розширення землі під органічним землеробством.

Увага приділена також і водним ресурсам. Зокрема, планується встановлення водоохоронних зон та прибережних захисних смуг. У цьому напрямку землевпорядники Херсонщини наразі працюють над інвентаризацією прибережної 100-метрової зони Азовського та Чорного морів.