За дорученням Держгеокадастру територіальні органи мають до кінця 2015 року забезпечити відкриття понад 300 тисяч поземельних книг на земельні ділянки, які зареєстровані (перенесені) в Державному земельному кадастрі.

Протягом червня державними кадастровими реєстраторами Херсонщини відкрито 16 689 Поземельних книг.

Відкриття Поземельних книг дозволить реалізувати статтю 38 Закону України «Про Державний земельний кадастр»: Витяг про земельну ділянку з Державного земельного кадастру зможе бути виданий будь-яким Державним кадастровим реєстратором незалежно від території дії його повноваження чи нотаріусом під час здійснення державної реєстрації речових прав на нерухоме майно.

Довідково: Отримання витягу про земельну ділянку – найпопулярніша послуга в сфері земельних відносин. Щорічно в Україні за заявами громадян видається близько мільйона витягів. З початку 2015 року уже видано 408,7 тис. витягів. 30 червня Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру та Державне агентство з питань електронного урядування України запустили електронну послугу «Замовлення витягу з Державного земельного кадастру». Отримати цю послугу у онлайн режимі наразі можна лише щодо ділянок розташованих у Києві та Києвській області.