Землевпорядники Херсонщини підсумували інформацію стосовно орендних відносин на землях запасу та землях резервного фонду сільськогосподарського призначення в області.

Станом на 25 червня 2015 року у Херсонській області укладено 3369 договорів оренди на відповідні землі, що на 7% перевищує аналогічний показник минулого року. При цьому, у більшості випадків орендарями виступають громадяни, а не фермери, на їх долю приходиться 58% від загальної кількості договорів на загальну площу понад 65 тис. га.

Найбільше договорів оренди (447 договорів на площу 23 тис. га, з яких близько 10 тис. га – рілля) укладено у Новотроїцькому районі Херсонської області. За розміру орендної плати у 236 грн. за гектар ці договори принесуть місцевим бюджетам 5,4 млн. грн. на рік, з яких 2,2 млн. грн. вже виплачено.

Загалом же по області вартість орендованих земель у порівнянні з минулим роком зросла на 34% і складає у середньому 420 грн. за гектар з коливанням по районам від 148 грн. за гектар у Цюрупинському районі до 1475 грн. за гектар у м. Нова Каховка. Зростання розміру орендної плати у першу чергу пов’язане з приведенням договорів у розділі оплати у відповідність до чинного законодавства, котре передбачає, що розмір ставки орендної плати за землі сільськогосподарського призначення повинен бути не менше 3% від їх нормативної грошової оцінки.

Таким чином, за оренду земель запасу та земель резервного фонду цього року вже сплачено 22,5 млн грн., що складає 32,7% від загального обсягу орендної плати за поточний рік (69 млн. грн.).