За перше півріччя поточного року в Херсонській області у порядку відшкодування втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва до місцевих бюджетів надійшло близько 112 тис. грн, в тому числі до обласного бюджету – 28 тис. грн та на рахунки місцевих рад Цюрупинського району – 84 тис. грн.

За 2015 рік із сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва вилучено 6,5 га сільськогосподарських угідь: 0,2 га ріллі та 6,3 га – пасовища.

Загальна сума акумульованих коштів на рахунках місцевих рад складає понад 2 млн грн, з них на рахунках сільських (селищних), міських бюджетів – 1921 тис. грн, районних бюджетів – 98 тис. грн, обласного бюджету – 69 тис. грн.

Ці кошти, крім проведення нормативної грошової оцінки та робіт з інвентаризації земель, можуть бути використані на освоєння земель для сільськогосподарських і лісогосподарських потреб, поліпшення відповідних угідь, охорону земель відповідно до розроблених програм та проектів землеустрою. Оперативне використання коштів за цільовим призначенням зменшить бюджетні втрати від їх знецінення внаслідок інфляції, сприятиме ефективному та раціональному використанню земель.

У поточному році на роботи, передбачені законодавством, в області використано 355 тис. грн, а саме:

1. Проведення нормативної грошової оцінки:

земельних ділянок за межами Архангельської селищної ради Високопільського району – 159 тис. грн;

– земельних ділянок сільськогосподарського призначення на території шести сільських рад Високопільського району – 116 тис. грн;

– земель населеного пункту м. Берислав –  24 тис. грн;

– земель населених пунктів Камянської сільської ради Каховського району – 9 тис. грн;

– земель населених пунктів області – дофінансування коштів виконавцю робіт (ДП «Науково-дослідний та проектний інститут землеустрою») – 9 тис. грн.

2 .Проведення робіт з інвентаризації земель:

– на території Киселівської сільської ради Білозерського району – 6 тис. грн;

– на території Каховської міської ради – 32 тис. грн.