Херсонська область стала четвертою в Україні, у якій схвалено проект перспективного плану формування територіальних громад.
Проект обговорювався довго і жваво. Основна проблема при формуванні перспективного плану об’єднання територіальних общин – необхідність врахування економічних та соцыальних інтересів усіх населених пунктів. Зрештою, населені пункти вдалося об’єднати так, щоб засоби розподілялись рівномірно, але і це не означає повного задоволення усіх учасників процесу, адже деякі населені пункти могли б отримати більше вигоди за рахунок притиску інших. Проте розуміння необхідності якнайскорішого об’єднання територіальних громад та вигід, які вони зможуть отримувати, призвело до того, що проект перспективного плану формування територіальних громад Херсонської області вдалось затвердити у найкоротші терміни. В області пропонується утворення 43 територіальних громад. Обговорення та доопрацювання перспективного плану з урахуванням інтересів кожного населеного пункту продовжується і зараз.
Наразі завершується формування пакету необхідних документів для спрямування схваленого проекту перспективного плану формування територіальних громад Херсонської області на затвердження до Кабінету Міністрів.