Начальник Головного управління Держгеокадастру у Херсонській області Ігор Шапран дав інтерв”ю для обласного радіо. Мова йшла про стан орендних відносин на Херсонщині, земельні торги та землю для учасників АТО.

– Ігорю Анатолійовичу, земельні питання не втрачають своєї актуальності. Останнім часом часто зустрічається інформація про земельні аукціони та продані з них права оренди землі. То отримати право орендувати землю сільськогосподарського призначення державної власності можна лише з аукціону? Чому саме так?

Шапран І.А.: Продаж прав оренди земельних ділянок на конкурентних засадах – це найбільш прозорий шлях отримання землі в користування та ефективний спосіб наповнення місцевого бюджету. Під час проведення земельних торгів ціна продажу найчастіше значно перевищує стартовий розмір. У деяких випадках розмір річної орендної плати за земельні ділянки в рази.

– Можете навести приклад?

Шапран І.А.:  Приміром, минулого місяця в Олешківському районі була зафіксована орендна ставка на рівні 12% від нормативної грошової оцінки землі, тоді як стартова складала 4%.  За оренду ріллі площею 120 га переможець торгів запропонував 404,5 тис. грн. на рік.

Місцеві ради таким чином отримують неабияку вигоду, адже кошти від оренди земель спрямовуються до місцевих бюджетів. Цей додатковий фінансовий ресурс у подальшому може використовуватися на реалізацію важливих соціально-економічних заходів, інфраструктурних проектів, а також інші потреби територіальних громад.

– А хто встановлює стартовий розмір орендної плати за землі сільськогосподарського призначення державної власності?

Шапран І.А.: Розмір орендної плати встановлюється розпорядником землі. В нашому випадку це Головне управління Держгеокадастру у Херсонській області.

 – І від чого ж залежить розмір орендної плати?

Шапран І.А.: Відповідно до ст. 288 Податкового кодексу України орендна плата не може бути меншою за 3% від нормативної грошової оцінки земельної ділянки, однак, не повинна перевищувати 12%.

Враховуючи природно-кліматичні умови нашої області, особливості ведення землеробства, Головним управлінням Держгеокадастру відповідно до рекомендацій Держгеокадастру, визначена орендна плата за землю сільськогосподарського призначення державної власності на рівні 4% для богарних і малопродуктивних земель, а для інших – 8%.

–  Багато прав оренди на земельні ділянки придбали сільгоспвиробники з аукціону в цьому році? У яких районах області?

Шапран І.А.: Упродовж квітня нинішнього року на земельних торгах, організованих нашим управлінням, були реалізовані права оренди на 14 земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності. Їх загальна площа склала майже 670 гектарів на території 6 районів: Горностаївського, Іванівського, Каланчацького, Нижньосірогозького, Олешківського та Новотроїцького.

– Скільки ж коштували переможцям торгів права оренди на ці ділянки?

Шапран І.А.: Лише за перший рік користування землею орендарі сплатили до місцевих бюджетів близько 1,4 млн. грн. Це на 729 тис. гривень більше від стартового розміру орендної плати. Принаймні стільки ж надходитиме щороку упродовж всього терміну дії договорів оренди, а угоди з переможцями торгів укладені строком на 7 років.

Найбільшу кількість земельних ділянок за результатами торгів у квітні передали в оренду у Новотроїцькому районі – 4 масиви загальною площею 107,4 га.

– І це тільки в квітні… А від початку року, певно, ще більше?

Шапран І.А.: Звичайно. Всього від початку року з аукціонів в оренду були передані 29 земельних ділянок на площі майже 1 тисяча 800 гектарів землі. В сумі лише за один рік оренди аграрії сплатили до місцевих бюджетів більш ніж 3 мільйони гривень орендної плати.

– Земельні торги будуть продовжуватися і надалі?

Шапран І.А.:  Так, практика проведення відкритих земельних торгів і надалі буде обов’язковою при продажу прав оренди на землі сільськогосподарського призначення державної власності.

Головне управління Держгеокадастру у Херсонській області орієнтується на цей формат реалізації земельних ділянок як на основний, оскільки саме він забезпечує відкритість та прозорість у процесі розпорядження державними землями.

– Ви вже запланували аукціони на наступні місяці?

Шапран І.А.: У травні аграріям було заплановано придбати з торгів права оренди на 19 земельних ділянок для ведення товарного сільськогосподарського виробництва та фермерського господарства у 6 районах області: Білозерському, Верхньорогачицькому, Голопристанському, Каланчацькому, Каховському, Нижньосірогозькому та Скадовському. Загальна площа землі, запропонованої для оренди, склала 1 тисяча 128 гектарів. Загальний стартовий розмір річної орендної плати за ці ділянки склав понад 1,27 млн. грн. Декілька аукціонів вже відбулося.

На разі фахівці працюють над переліком земельних ділянок, права на оренду яких виставлятимуться на торги у червні. До речі, детальна інформація про земельні ділянки, права оренди на які виставлені на продаж, можна ознайомитися у розділі «Земельні аукціони» на офіційному веб-сайті Держгеокадастру.

 –    Хто виступає організатором земельних торгів? 

Шапран І.А.: Організатором земельних торгів з продажу прав оренди на землю сільськогосподарського призначення державної власності виступає Головне управління Держгеокадастру області. Місцеві органи самоврядування теж можуть організовувати торги, але з продажу прав оренди земель комунальної власності.

–    То весь процес земельних торгів з продажу прав оренди на землю державної власності здійснює Головне управління Держгеокадастру? 

Шапран І.А.: Безпосередньо торги проводить виконавець торгів (ліцитатор). Головне управління лише організовує їх.  

– Звідки потенційні орендарі дізнаються про проведення торгів?

 Шапран І.А.: Оголошення розміщуються на офіційному веб-сайті Держгеокадастру України у розділі «Земельні торги».

– А як стати учасником торгів? Що для цього потрібно?

 Шапран І.А.: Слід подати заяву виконавцю торгів (ліцитатору) про бажання взяти участь в торгах. До заяви необхідно додати квитанції про сплату реєстраційного і гарантійного внеску.

–    І який розмір цих внесків? 

Шапран І.А.: Реєстраційний внесок становить 50% від розміру мінімальної заробітної плати на дату публікації оголошення про проведення торгів. Гарантійний внесок за кожну ділянку різний, оскільки становить 5% від стартового розміру річної орендної плати за ділянку. Це може бути і 300, і 3000 грн.

–    Коли укладається договір оренди земельної ділянки за результатами торгів? 

Шапран І.А.: Договір укладається безпосередньо у день проведення торгів.

–    А розрахунки? 

Шапран І.А.: Протягом трьох банківських днів з дня проведення торгів і укладення відповідного договору оренди переможець повинен сплатити до місцевого бюджету за місцем розташування земельної ділянки річну орендну плату за користування земельною ділянкою.  Крім того, переможець торгів компенсує виконавцю торгів вартість підготовки лота до продажу.

– У чому переваги набуття прав оренди земельних ділянок саме на земельних торгах для орендаря?

Шапран І.А.: Орендареві не потрібно витрачати час на оформлення документів. До матеріалів лота вже входить розроблена документація із землеустрою та нормативної грошової оцінки, ділянка зареєстрована в Державному земельному кадастрі. Умови максимально прості і зрозумілі.

– Досить актуальним на сьогодні в Україні є питання надання земельних ділянок учасникам АТО. Законодавством України передбачено пільги для учасників бойових дій та осіб, прирівняних до них. Яка ситуація в нашій області?

Шапран І.А.: На сьогоднішній день учасники АТО оформили у власність на Херсонщині 981 земельну ділянку з різним цільовим призначенням. Проекти землеустрою затверджені на ділянки загальною площею 977 гектарів. Найбільше – 270 ділянок  на площі 115 га, було надано військовослужбовцям у місті Херсоні,  дещо менше у Білозерському районі – 88 ділянок на 93,6 гектарах  та місті Нова Каховка – 86 ділянок на площі 23,3 гектарів. Крім того, учасники АТО та члени родин загиблих військовослужбовців отримали 3581 дозволів на розроблення проектів землеустрою для відведення землі.  Після завершення процедури оформлення земельних ділянок вони отримають у власність понад 3,6 тисячі гектарів.

– Чи виникають якісь труднощі в процесі виділення й оформлення земельних ділянок військовослужбовцям?

 Шапран І.А.:Іноді виникають. Це пов’язано як з технічними обставинами (наприклад, існуючі обмеження у використанні земельних ділянок в межах прибережних, водоохоронних, санітарно-захисних зонах),  так і з індивідуальним баченням в даному питанні окремих заявників (скажімо хочуть отримати земельні ділянки поблизу обласного центру, або ж вимагають надання ділянки максимального розміру 2,0 га в місці, де фізично не залишилося достатньої кількості земель).

На жаль, вже стало практикою, коли військовослужбовці, які приходять у відпустку або демобілізуються з військової служби, невдоволені місцем розташування ділянки або її якістю. І весь процес у таких випадках ми починаємо спочатку, з підбору іншої ділянки та підготовки документів.

При цьому, у 90% проблемних ситуацій, які виникають при розгляді питань надання земельних ділянок учасникам АТО, ми їх вирішуємо позитивно.

– Охочих використати своє право на земельну ділянку серед учасників АТО немало. Чи є ще вільні землі?

Шапран І.А.: Для задоволення потреб учасників АТО в земельних ділянках на території області зарезервовані та залишаються вільними ще 4,1 тис. га земель різного цільового призначення, з яких 3,2 тис. га – землі сільськогосподарського призначення державної власності та близько 900 га – землі комунальної власності в межах населених пунктів.

Наші  фахівці здійснюють постійний моніторинг стану реалізації учасниками АТО свого права на отримання земельних ділянок, і у випадку, коли площа резерву зменшується більше ніж наполовину, вживають заходів щодо додаткового резервування.

– Десь є ця інформація для ознайомлення?

Шапран І.А.: Інформація про зарезервовані земельні ділянки сформована у відповідний Альбом-атлас. З ним можна ознайомитися у кабінеті 308 Головного управління Держгеокадастру або в рубриці «Інформація для учасників АТО та членів їх сімей» на офіційному веб-сайті нашого управління. Тут також розміщені відповідні роз’яснення та покрокова схема щодо порядку отримання у власність земельних ділянок учасниками АТО та інша корисна інформація з даного питання. Інформацією про вільні земельні ділянки володіють також наші структурні підрозділи у районах. Завжди раді допомогти.

– Дякую, Ігорю Анатолійовичу, за вичерпну розмову. Впевнена, озвучена інформація згодиться багатьом нашим слухачам.