На Херсонщині тривають роботи по відновленню електропостачання у Каланчацькому та Чаплинському районах.

Наразі наказом Головного управління Держгеокадастру у Херсонській області надано дозвіл на розробку проекту землеустрою щодо відведення в оренду ПАТ «Енергопостачальна компанія «Херсонобленерго» ще трьох земельних ділянок за рахунок державних земель сільськогосподарського призначення на території Червоночабанської сільської ради Каланчацького району для будівництва лінії електропередач напругою 35 кВ для видачі потужності від підстанції ПС-150/35/10 кВ.

Раніше електропостачання Каланчацького та Чаплинського районів здійснювалося трьома лініями 35 кВ від підстанції «Титан», яка належить ТОВ «Кримський титан» та знаходиться на тимчасово анексованій території АР Крим.

Крім населення та об’єктів соціальної інфраструктури цих районів, основними енергоємними споживачами на вказаній території є насосні станції Державного агентства водних ресурсів України, що забезпечують сільгоспвиробників водою для зрошення. Від підстанції «Титан» у вегетаційний період сільгоспкультур забезпечувалося живлення 15-ти насосних станцій з прив’язаною площею зрошення 18,7 тис. га в Чаплинському районі та 3 насосні станції з прив’язаною площею зрошення 6,5 тис. га в Каланчацькому районі. Підстанція «Титан» є фактично єдиним джерелом живлення вказаних споживачів.

Внаслідок пошкодження повітряної лінії «Каховка-Титан» 30 грудня 2015 року тимчасово було знеструмлене 25% населених пунктів зазначених районів (близько 32 тис. мешканців).

Будівництво додаткової лінії проектується поблизу с. Каїрка, оптимізує схему електропостачання Херсонщини та сприятиме сталому електропостачанню насосних систем зрошування сільського господарства Каланчацького, Чаплинського та Новотроїцького районів.

«Землевпорядники Херсонщини забезпечують оперативне опрацювання документів та погодження проектної документації по відведенню земельних ділянок, необхідних для будівництва даних об’єктів», — зазначив керівник Головного управління Держгеокадастру у Херсонській області Ігор Шапран, наголосивши на важливості співпраці усіх органів влади для вдосконалення інфраструктури нашого регіону.