2015 рік став для Херсонщини роком значної активізації земельних торгів, котрі стосуються прав оренди земель як сільськогосподарського так і несільськогосподарського призначення.
На сьогоднішній день права оренди на 8 з 12 підготованих земельних ділянок сільськогосподарського призначення продані зі значним успіхом: у деяких випадках, ціна оренди у ході аукціону зростала у два і навіть у три рази. Загальна площа цих земель склала 658 га, а місцеві бюджети щорічно отримуватимуть 899,5 тис. грн. орендної плати, що дозволить посилити економічну спроможність територіальних громад. Такий успіх став можливим завдяки наполегливій роботі землевпорядної служби, чітко визначеним пріоритетом у діяльності Держгеокадастру та ефективному керівництву (нагадаємо, минулого року на Херсонщині продано права оренди на 1 земельну ділянку сільськогосподарського призначення площею 71,5 га вартістю 61,2 тис. грн.)
Помітно збільшилася і кількість проданих прав оренди на землі несільськогосподарського призначення. Протягом поточного року продано 11 лотів загальною площею 73,08 га (проти 7 ділянок площею 14,3 га у 2014 році). Орендна платежі за ці ділянки щорічно складатиме близько 283 тис. грн.
Успішне проведення земельних торгів підтверджує можливість ефективного та прозорого збільшення надходжень до місцевих бюджетів. Крім того, умови конкуренції між орендарями сприяють тому, що землю отримує максимально зацікавлена в ефективному управлінні нею людина. Фахівці землевпорядної служби Херсонщини повсякчасно вживають заходів, щодо популяризації земельних аукціонів, адже це найбільш відкритий та доцільний з економічної точки зору механізм розпорядження землею.
Зараз в області ведеться підготовка 38 лотів до проведення земельних торгів у формі аукціону з продажу права оренди на земельні ділянки несільськогосподарського призначення державної власності, у тому числі в комплексі з водними об’єктами, орієнтовною площею 2,4 тис. га., розпорядником яких є обласна державна адміністрація. Вказані земельні ділянки розташовані на територіях Бериславського (1), Білозерського (6), Верхньорогачицького (1), Генічеського (6), Голопристанського (11), Горностаївського (1), Каланчацького (1), Новотроїцького (3), Скадовського (7) та Чаплинського (1) районів.