19 травня 2014 року розпорядженням голови Херсонської облдержадміністрації було затверджено перший перелік земельних ділянок у розрізі адміністративних районів, які можуть бути передані у власність військовослужбовцям, для ведення особистого селянського господарства та на житлове будівництво.
Відтоді минув рік. Наразі учасниками АТО та членам їх сімей подано 624 заяви на отримання земельних ділянок.
За останні два тижні (з 07.05.2015) у Херсонській області прийнято 198 рішень про надання дозволів на розроблення проектів землеустрою військовослужбовцям – учасникам АТО. Більшість з них стосується отримання ділянки для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд у м. Херсоні.
Жодному військовослужбовцю не було відмовлено: на 411 заяв надано дозволи на розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок загальною площею 151,87 гектари, ще 213 знаходиться на опрацюванні.
Зокрема, захисникам Вітчизни надано дозволи на розробку проектів землеустрою щодо 266 земельних ділянок площею 21,89 га для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд (присадибних ділянок); 102 наділів площею 126,44 га для ведення особистого селянського господарства і 43 дозволи на площу 3,54 га для індивідуального дачного будівництва.
Всього по області прийнято 19 рішень щодо затвердження проектів землеустрою. Так, у власність вже отримано 6 земельних ділянок у Білозерському районі, 5 у м. Нова Каховка, 1 у м. Херсоні, 3 у Великоолександрівському, 2 у Каховському та 1 у Горностаївському районах.
Фахівцями Держгеокадастру продовжується роз’яснювальна робота стосовно реалізації права на безоплатне отримання землі у власність військовослужбовцями, шляхом прямого консультування населення, поширення інформації через мережу Інтернет, регіональні ЗМІ.