Площа переданих у оренду згідно 3400 договорів земель запасу та резервного фонду сільськогосподарського призначення у Херсонській області складає 161 тис. га, з яких 105,8 тис. га – рілля. Загальний запланований обсяг орендної плати – близько 70 млн. грн. До місцевих бюджетів уже надійшло понад 50 млн. гривень. Таким чином, наразі сплачено понад 72,2% коштів від загального обсягу, найбільше – у Цюрупинському (100%) та Генічеському (96%) районах.
2507 договорів укладено на землі запасу, ще 893 – на землі резервного фонду. Порівняно з попереднім роком зросла і кількість договорів, укладених на термін понад 5 років, тепер вони складають близько 80% від загальної кількості. За словами начальника Відділу землеустрою Головного управління Держгеокадастру у Херсонській області Галини Момот, запровадження на законодавчому рівні мінімального 7-річного строку оренди земель сільськогосподарського призначення має забезпечити раціональне використання земель, стимулюючи орендарів дотримуватися сівозмін задля збереження родючості грунтів.
Найбільші площі передані в оренду у Новотроїцькому (21,4 тис.га), Іванівському (14,1 тис.га) та Цюрупинському (13,5 тис.га) районах Херсонської області. Середня вартість оренди державних земель сільськогосподарського призначення в області складає 435 грн. за гектар в рік, зі значним коливанням по районам від 177 грн. за гектар у Каланчацькому районі до 1122 грн. за гектар у м. Каховці.