Керівництво Головного управління Держгеокадастру у Херсонській області доручило своїм структурним підрозділам у районах провести роз’яснювальну роботу з представниками органів місцевого самоврядування щодо надання земельних ділянок у власність учасникам АТО, зокрема й в частині сприяння останнім у підготовці пакету документів, необхідного для подання клопотань щодо відведення земель сільськогосподарського призначення державної власності.

Відповідно до Земельного кодексу України, громадяни, зацікавлені в одержанні безоплатно у власність земельної ділянки із земель державної або комунальної власності того чи іншого цільового призначення у межах норм безоплатної приватизації, подають клопотання до відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування, який передає земельні ділянки державної чи комунальної власності у власність відповідно до повноважень, визначених статтею 122 Кодексу. У клопотанні зазначаються цільове призначення земельної ділянки та її орієнтовні розміри. До клопотання додаються графічні матеріали, на яких зазначено бажане місце розташування земельної ділянки.

Як свідчить практика, у місцевих радах військовослужбовці не завжди отримують відповідні роз’яснення норм законодавства та необхідні документи. От і доводиться хлопцям приїздити до обласного центру декілька разів.

Окрім налагодження взаємодії з органами місцевого самоврядування, фахівці землевпорядної служби зобов’язані забезпечити на місцях надання учасникам АТО первинної допомоги – усіх необхідних їм роз’яснень, зразків документів, інформації щодо зарезервованих земельних ділянок, до моменту подання ними клопотань щодо відведення земель сільськогосподарського призначення державної власності до Головного управління Держгеокадастру.

Довідково

З детальною інформацією про порядок передачі земельних ділянок державної або комунальної власності можна ознайомитися в розділі «Інформація для учасників АТО та членів їх сімей» на офіційному веб-сайті Головного управління Держгеокадастру у Херсонській області http://khersonska.land.gov.ua/informatsiia-dlia-uchasnykiv-ato/