На Херсонщині станом на кінець 2015 року діє 2770 договорів оренди земель сільськогосподарського призначення державної власності на площі більше 140 тис.га. Законодавство визначає, що ставка орендної плати за користування землею не може бути нижчою 3 % від нормативної грошової оцінки землі (НГО).

Натомість, моніторинг діючих договорів оренди, проведений Головним управлінням Держгеокадастру у Херсонській області, показав, що 642 угоди (23 %) укладені зі ставкою нижче 3 % від НГО. По 1635 договорам (59%) орендна плата на рівні 3 % від НГО. Ще у 176 договорах плату встановлено в розмірі 5 %.

Разом з тим, ставки оренди паїв в декілька разів перевищують плату за користування сільськогосподарськими землями державної власності.

Держгеокадастром ініційовано перегляд орендних умов на землях державної власності в частині наближення вартості користування до ринкових реалій, що сприятиме додатковим бюджетним надходженням та дозволить посилити економічну спроможність територіальних громад.

«Ми підтримуємо ініціативу Держгеокадастру щодо доцільності перегляду діючих орендних відносин на державних сільськогосподарських землях. Вже забезпечено письмове інформування усіх 2150 орендарів області щодо потреби перегляду розміру плати за землю та терміну оренди. По 24 договорам наказами Головного управління вже встановлено ставку орендної плати на рівні 8 відсотків від НГО», — зазначив в.о. начальника Головного управління Держгеокадастру у Херсонській області Ігор Шапран, вкотре підкресливши важливість застосування механізму земельних торгів при передачі прав оренди, що забезпечує рівноправність усіх потенційних землекористувачів та сприяє максимальному зростанню орендної ставки.

Робота по приведенню умов договорів оренди землі до вимог законодавства триває.

Оптимальною, з урахуванням ринкової кон’юнктури та аграрної практики, що склалась в Україні, фахівці вважають вартість оренди землі на рівні 8 % від НГО, строк дії договору – 7 років.