З метою збільшення бюджетних надходжень та сприяння фінансовій спроможності територіальних громад Головним управління Держгеокадастру у Херсонській області в січні поточного року було письмово запропоновано всім орендарям державних земель сільськогосподарського призначення перегляд ставки орендної плати до 8 % від їх нормативної грошової оцінки земель.

Однак, враховуючи підвищення соціальної напруги, складні природно-кліматичні умови регіону та особливості ведення господарства в зоні ризикового землеробства, керівник Головного управління Ігор Шапран ініціював перед Держгеокадастром питання перегляду розміру орендної плати на сільськогосподарських землях.

За результатами розгляду порушеного питання, Держгеокадастром переглянуто позицію щодо мінімальної орендної плати та листом від 01.03.2016 № 22-28-0.13-3543/2-16 рекомендовано під час передачі в оренду богарних, малопродуктивних земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності встановлювати розмір орендної плати не нижче 4% від нормативної грошової оцінки, для решти земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності Головному управлінню рекомендовано застосовувати розмір орендної плати не нижче 8% від нормативної грошової оцінки.

 Отже, підхід до землекористувачів при коригуванні орендних умов буде диференційований, плату за договорами оренди на богарних та інших малопродуктивних землях державної власності буде встановлено на рівні 4% від їх нормативної грошової оцінки.

Довідково: згідно з пунктом 288.5 ст. 288 Податкового кодексу України розмір орендної плати встановлюється у договорі оренди, але річна сума платежу не може бути меншою 3 відсотків нормативної грошової оцінки та не може перевищувати 12 відсотків нормативної грошової оцінки, крім випадків визначення орендаря на конкурентних засадах.