Землевпорядниками Херсонщини проводяться роботи щодо виявлення договорів оренди, плата за які становить менше 3% від нормативної грошової оцінки землі та сприяння приведенню їх у розділі оплати у відповідність до чинного законодавства. Через важливість цієї діяльності для створення передумов для економічного зростання, питання про стан перегляду розміру орендної плати за землі сільськогосподарського призначення державної власності було винесено на обговорення Колегії Херсонської обласної державної адміністрації 16 вересня поточного року.
Приведення орендної плати за землі сільськогосподарського призначення державної власності у відповідність до чинного законодавства – один з шляхів збільшення надходжень до місцевих бюджетів. Їх наповнення забезпечить фінансову спроможність територіальних громад, дозволить органам місцевого самоврядування фінансувати освіту, культуру, медицину, інші сфери, які люди вважають важливими.
У ході аналізу наявних договорів оренди земель державної власності районними відділами Держгеокадастру виявлено 1024 договори оренди, плата по яких становила менше 3% від нормативної грошової оцінки землі, на загальну площу 84 тис. га. Усі орендарі письмово проінформовані про необхідність перегляду розміру орендної плати, що може відбуватись за взаємної згоди обох сторін шляхом видання відповідного наказу Головного управління Держгеокадастру у Херсонській області, або у судовому порядку.
Найактивніша робота землевпорядників, щодо перегляду розміру орендної плати проведена у Великоолександрівському (прийнято 41 наказ), Новотроїцькому (39 наказів), Нижньосірогозькому (31 наказ), Цюрупинському та Іванівському районах (по 27 наказів). Загалом, на сьогодні Головним управлінням Держгеокадастру у Херсонській області прийнято 303 накази про перегляд розміру плати щодо земель сільськогосподарського призначення загальною площею понад 21 тис. га. Крім того, до органів прокуратури та фіскальної служби направлено 570 матеріалів для вжиття заходів з примусового перегляду орендної плати. Землевпорядники прийняли участь у розгляді 114 судових справ, з яких по 86 позовні вимоги задоволено, по решті – триває розгляд по суті.
Враховуючи, що перегляд розміру орендної плати по договорам оренди земель державної власності сприяє збільшенню надходжень до місцевих бюджетів та більш ефективному використанню земельного потенціалу, землевпорядники вважають за необхідність продовження спільної роботи у цьому напрямку з місцевими органами влади, контролюючими та правоохоронними органами.