23 лютого в Головному управлінні Держгеокадастру у Херсонській області відбулося розширене засідання колегії під головуванням очільника земелевпоярдної служби області І. Шапрана. Крім членів колегії та нинішніх керівників структурних підрозділів Головного управління у районах та містах, у засіданні взяв участь директор Департаменту державного земельного кадастру Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру І.В.Славін.

Про підсумки роботи Головного управління Держгеокадастру у Херсонській області в 2016 році доповіла О.Зінова, начальник Управління землеустрою. Вона зазначила, що пріоритетними напрямами діяльності Головного управління Держгеокадастру у 2016 році було визначено забезпечення відкритості та прозорості набуття прав на земельні ділянки, створення передумов для функціонування повноцінного ринку земель, забезпечення ефективного механізму обороту земель, оновлення планово-картографічних матеріалів населених пунктів, оперативне та якісне надання адміністративних послуг, забезпечення земельними ділянками учасників АТО та сімей загиблих учасників АТО. Вцілому, результати роботи управління за всіма напрямками визнано позитивними.

Крім того, були розглянуті інші питання порядку денного. Зокрема, начальник відділу державної реєстрації об’єктів державного земельного кадастру Н.Потапкіна доповіла про стан виконання планів-графіків з перенесення до Державного земельного кадастру з Державного реєстру земель відомостей про земельні ділянки.

DSC04641

Вона зазначила, що фахівці провели детальний аналіз земельних ділянок, які необхідно внести до Державного земельного кадастру та виявили, що із 69 тисяч орієнтовно підлягає внесенню 20 тисяч земельних ділянок. На разі розроблений графік відкриття поземельних книг, яким зобов’язано територіальні органи Держгеокадастру внести земельні ділянки у кількості 20,0 тисяч до Державного земельного кадастру та відкрити на них поземельні книги. На сьогодні відкрито 3713 поземельних книг, залишилося опрацювати та внести до Державного земельного кадастру 16,3 тисячі земельних ділянок.

Про стан реалізації пілотного проекту із запровадження екстериторіальності погодження проектів землеустрою щодо відведення земельної ділянки територіальними органами Держгеокадастру доповіла начальник Управління землеустрою О.Зінова. DSC04594

За її словами, на даний час в області визначено 11 експертів державної експертизи, що відповідають  критеріям, установленим статтею 23 Закону України «Про державну експертизу землевпорядної документації»: 5 – в Головному управлінні Держгеокадастру, та 6 – в структурних підрозділах Головного управління у районах Херсонської області. Від часу запуску пілотного проекту з екстериторіального погодження проектів на розгляд експертів Херсонської області станом на 15.02.2017 з інших областей надійшло 1392 проекти землеустрою. Здійснено розгляд 1258 проектів (90 %), з яких 755 отримали позитивний висновок і були погоджені експертами. Не отримали погодження через суттєві зауваження 503 проекти землеустрою. Ще 134 проекти перебувають на розгляді. Розгляд та погодження (або відмова в погодженні) проектів землеустрою здійснюється працівниками територіальних органів Держгеокадастру, які вибрані за принципом випадковості системою електронного документообігу.

Про стан продажу прав оренди на земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної власності на земельних торгах у 2016 році та про заплановані обсяги продажу на 2017 рік доповіла начальник відділу ринку та оцінки земль Д.Лебедєва, яка зазначила, що у 2016 році Головним управлінням було виставлено на земельні торги окремими лотами права оренди на 103 земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної власності (88,8% від плану) загальною площею 8 616,0504 га. З них на земельних торгах , організованих Головним управлінням у 2016 році, були реалізовані права оренди на 89 земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності загальною площею 7 810,5996 га.

Про результати обстеження наявності та фізичного стану пунктів Державної геодезичної мережі України доповідала Н.Клімченко, начальник відділу державного геодезичного нагляду.

DSC04650

За її інформацією, після грунтовного обстеження було виявлено, що на території області з 346 знаків Державної геодезичної мережі України І та ІІ класу в задовільному стані знаходяться майже третина. Фахівець запропонувала залучити суб’єктів господарювання, які використовують пункти Державної геодезичної мережі як вихідну геодезичну основу, до здійснення їх обстеження.

Розглядаючи кожне питання, голова колегії Ігор Шапран провів детальний аналіз з відповідними зауваженнями. Представник Держгеокадастру висловив свої пропозиції щодо покращення роботи.

За всіма розглянутими питаннями були прийняті відповідні рішення.