В Головному управлінні Держгеокадастру у Херсонській області відбулася спільна нарада з представниками Прокуратури області та СБУ з метою налагодження дієвої співпраці для забезпечення належного здійснення фахівцями Управління з контролю за використанням та охороною земель функцій щодо здійснення державного земельного контролю за дотриманням норм земельного законодавства.

“Ми готові вживати усіх необхідних заходів відповідно до чинного законодавства для контролю за використанням земель, – відзначив начальник Головного управління Держгеокадастру у Херсонській області Ігор Шапран. – Співпраця з правоохоронними органами, на нашу думку, забезпечить оперативність усунення виявлених інспекторами порушень”.

Він повідомив, що планом Управління з контролю за використанням та охорони земель на І квартал передбачені організація та здійснення перевірок дотримання вимог земельного законодавства при прийнятті розпорядчих документів органами місцевого самоврядування та виконавчої влади щодо передачі у власність, користування, в тому числі в оренду, зміни цільового призначення, щодо використання та надання земель природно-заповідного фонду, земель житлової та громадської забудови, а також щодо зняття та перенесення поверхневого (родючого) шару ґрунту земельних ділянок, наданих для будівництва.

В ході обговорення учасники наради домовилися про створення комплексних перевірок із залученням представників правоохоронних органів, Управління з контролю за використанням та охороною земель і екологічної інспекції, з метою детального розгляду порушень та їх оперативного усунення.

Як повідомлялося раніше, розпорядженням Кабінету Міністрів України від 30 листопада 2016 року №910-р на Державну службу з питань геодезії, картографії та кадастру покладено функції і повноваження Державної інспекції сільського господарства із здійснення державного нагляду (контролю) в агропромисловому комплексі в частині дотримання земельного законодавства, використання та охорони земель усіх категорій і форм власності, родючості грунтів.  Тож у складі обласних управлінь Держгеокадастру утворено  Управління з контролю за використанням та охороною земель, яке й контролюватиме стан дотримання земельного законодавства.