зрошення12 червня на Херсонщині за участі народних депутатів Гордєєва А. А. та Хланя С. В. відбулося засідання робочої групи з вирішення проблемних питань щодо ефективного використання зрошуваних земель та меліоративних систем Херсонської області. Тема обговорення надзвичайно важлива для регіону – без вирішення питання зрошення на Херсонщині неможливий повноцінний розвиток аграрного сектору. Забезпечення підвищення родючості та ефективного використання земель червоною ниткою проходять також крізь Стратегію розвитку Херсонської області та затверджену Президентом Стратегію сталого розвитку – 2020.
Землі Херсонщини надзвичайно родючі, але для їх ефективного використання необхідна налагоджена робота меліоративних систем. Площа облікованого зрошення у Херсонській області складає 426.8 тис. гектар. З них – 129 тис. га не використовується через незадовільний стан меліоративних систем та відсутність дощувальної техніки. Можливість відновлення цієї мережі зрошення розглядається через співпрацю зі Світовим банком. Землевпорядники готують інформацію для візиту групи експертів Світового Банку до південних областей України, яких очікують на Херсонщині 16-17 червня поточного року. У реалізації проекту прийматимуть участь Запорізька, Миколаївська, Одеська та Херсонська області. Програма співпраці передбачає утворення державної установи, котра відповідатиме за цільове використання наданих Світовим Банком коштів та займатиметься реконструкцією зрошувальних систем.
Наразі владою області спільно з балансоутримувачами мереж визначаються 4-5 масивів, які пропонуватимуться для першочергової реконструкції. Паралельно органами місцевого самоврядування розглядається питання про добровільну передачу з комунальної власності на баланс державного підприємства зруйнованих зрошувальних систем для відновлення, проводяться обговорення з землекористувачами щодо доцільності участі у програмі.
Попередньо всі учасники наради дійшли згоди щодо необхідності реалізації цього проекту. «Ця програма дозволить у стислі терміни відновити зрошувальну мережу та почати отримувати переваги від її використання – зазначає в.о. начальника Головного управління Держгеокадастру у Херсонській областіі Ігор Шапран. – крім того, зацікавленість Світового Банку у такій співпраці підкреслює впевненість у стабільності нині «прикордонної» Херсонської області та її привабливість для інвестиційних проектів».