Сьогодні, 03 березня 2016 року,  в Головному управлінні Держгеокадастру у Херсонській області відбулася виробнича нарада з керівниками територіальних органів Держгеокадастру Херсонської області під головуванням  в.о. начальника Головного управління Шапрана І.А.

   Одним з питань порядку денного було розглянуто стан  укладання договорів оренди земель  сільськогосподарського призначення державної власності. З січня 2016 року Головним управлінням направлено листи всім сільгосптоваровиробникам області з пропозицією щодо перегляду  орендних умов та встановлення ставки орендної плати на рівні 8% від нормативної грошової оцінки земельних ділянок державної власності, чим було викликано значний негативний резонанс.

   Ігор Шапран зазначив, що  Головним управлінням, з метою зменшення соціальної напруги, враховуючи особливості  ведення землеробства у регіоні, наявність значної кількості богарних, деградованих та малопродуктивних земель, пропозиції сільгосптоваровиробників, було підготовлено та особисто ним вручено Голові Держгеокадастру Мартинюку М.П., під час особистої зустрічі 29 лютого 2016 року, пропозиції щодо диференційованого підходу при перегляді плати за договорами оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності.

   Після розгляду зазначеного звернення Держгеокадастром  для нашого регіону  рекомендовано під час передачі в оренду богарних, малопродуктивних земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності встановлювати розмір орендної плати не нижче 4% від нормативної грошової оцінки, для решти земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності рекомендовано застосовувати розмір орендної плати не нижче 8% від їх нормативної грошової оцінки.

   Крім того, під час наради йшлося про важливість проведення земельних аукціонів з продажу права оренди сільськогосподарських земель,  що унеможливлює надання земельних ділянок за непрозорими корупційними схемами, сприяє збільшенню  надходжень коштів до місцевих бюджетів та дозволяє залучити землі для ведення сільськогосподарської діяльності.

   Вкотре розглянуто питання активізації роботи з надання земельних ділянок учасникам АТО. Територіальними органами Держгеокадастру Херсонської області проводиться робота по наповненню переліку земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності, зарезервованих для задоволення потреб військовослужбовців – учасників АТО та членів родин військовослужбовців, які загинули в ході її проведення, та альбому-атласу місць розташування цих земельних ділянок.

DSC00337DSC00340