Головне управління Держгеокадастру у Херсонській області затвердило план-графік проведення робіт з нормативної грошової оцінки земель населених пунктів на 2020 рік. Відповідно до вимог статті 18 Закону України «Про оцінку земель» та з урахуванням норми пункту 271.2 статті 271 Податкового кодексу України цього річ на Херсонщині оновлення потребує нормативна грошова оцінка земель 536 населених пунктів. Найбільшої кількості населених пунктів оновлення нормативної грошової оцінки земель торкнеться у Білозерському (57), Великоолександрівському (54) та Генічеському (52) районах.

Для забезпечення можливості застосування оновленої оцінки земель населених пунктів з 01 січня 2021 року, згідно з вимогами пункту 271.2 статті 271 Податкового кодексу України необхідно оприлюднити рішення про її затвердження до 15 липня 2020 року, тому вкрай важливо оперативно завершити роботи з повторної оцінки земель вже у першому півріччі 2020 року. Наразі роботи з оцінки вже ведуться по землям 52 населених пунктів.

Своєчасне оновлення нормативної грошової оцінки земель населених пунктів має вагоме соціальне та економічне значення, адже є додатковим джерелом наповнення місцевих бюджетів області за рахунок збільшення надходжень від сплати земельного податку та орендної плати за земельні ділянки, розташовані в межах населених пунктів, оскільки відповідно до статті 69 Бюджетного кодексу України плата за землю стовідсотково зараховується до відповідних бюджетів.

Довідково. Проведення нормативної грошової оцінки земель населених пунктів передбачено статтями 13, 18 Закону України «Про оцінку земель». Її результати використовуються для визначення розміру земельного податку, орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, розробки показників та механізмів економічного стимулювання раціонального використання та охорони земель.