Сьогодні в Головному управлінні Держгеокадастру у Херсонській області відбувся особистий прийом громадян керівником установи. За допомогою у вирішенні земельних питань у цей день звернулося 6 мешканців області.

Серед питань, з якими звернулися громадяни, переважали питання оформлення земельних ділянок у власність, зокрема, для ведення особистого селянського господарства, ділянок у садівничому товаристві.

   

Керівник землевпорядної служби області надав вичерпні роз’яснення з усіх аспектів, що стосуються роботи Головного управління та запропонував кілька шляхів вирішення питання вишукування земель для передачі у власність для ведення особистого селянського господарства. Перший шлях – замовлення проведення інспекторських перевірок для виявлення фактів самовільного зайняття. Другий – оформлення невитребуваних паїв за сільськими радами (з 1 січня 2019 року набрав чинності закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вирішення питання колективної власності на землю, удосконалення правил землекористування у масивах земель сільськогосподарського призначення, запобігання рейдерству та стимулювання зрошення в Україні», за яким землі колективних сільськогосподарських підприємств,  що припинені (крім земельних ділянок, які на день набрання чинності  зазначеним Законом перебували у приватній власності), вважаються власністю територіальних громад, на території яких вони розташовані. Зазначений Закон є підставою для державної реєстрації права комунальної власності на земельні ділянки, сформовані за рахунок земель, які в силу зазначеного Закону переходять до комунальної власності). Такі заходи дозволять виявити вільні землі, які, у подальшому, можуть бути передані громадянам у власність.

 

Довідково.

Особистий та виїзні прийоми громадян здійснюються керівництвом Головного управління Держгеокадастру у Херсонській області відповідно до завердженого графіка, розміщеного у розділі “Громадська приймальня” на офіційному веб-сайті установи.

Попередній запис здійснюється за телефоном (0552) 31 31 28.