04 Гопри24 червня у Відділі Держземагентства у Голопристанському районі відбулась семінар-нарада за участю сільських голів та землевпорядників, з залученням сільських голів району, які мають позитивний досвід оновлення грошової оцінки земель підпорядкованих сіл. Ініціював та проводив нараду в. о. начальника Головного управління Держгеокадастру у Херсонській області. Цей захід – частина консультативної роботи, котра здійснюється Головним управлінням, і має на меті сприяння своєчасному проведенню всіх необхідних заходів для оновлення нормативної грошової оцінки земель.

Кілька населених пунктів у Голопристанському районі досі не завершили проведення нормативної грошової оцінки. Основна перепона на цьому шляху –нестача коштів місцевих бюджетів. Вони з’являться у третьому кварталі, але потрібні вже зараз, адже, матеріали оцінки підлягають затвердженню до 15 липня поточного року, що дозволить вже з початку наступного року їх застосовувати. 04 Гопри

Про неприпустимість такого зволікання і говорив в. о. начальника Головного управління Держгеокадастру у Херсонській області. Він наголосив, що проведення нормативної грошової оцінки земель – у інтересах голів сільських рад. Адже перегляд нормативної грошової оцінки земель, як правило, означає її збільшення – це значить, що до місцевих бюджетів надходитиме більше коштів від сплати податків, які можна буде використати на потреби громади. Крім того, це необхідно для зручності отримання послуг, пов’язаних, наприклад, з отриманням спадщини. «Ви – особи, що виступають від імені громади, – звернувся до присутніх голів рад Ігор Шапран, – зацікавлені в тому, щоб громада жила прекрасно і не мала нарікань на вашу роботу. У ваших інтересах зробити так, щоб не було таких ситуацій, що жителі сусіднього села отримають витяги з НГО через ЦНАП безкоштовно і за три дні, а щоб отримати той самий документ у вашому – мешканцям доводиться звертатись до юридичних фірм, платити чималу суму, чекати тижні».

Запитань у голів місцевих рад було багато. Обговорювались строки, які мають бути дотримані згідно з законом, можливість написання гарантійних листів про оплату, тощо. Представник Кардашинської сільської ради на конкретних цифрах показав, що проведення заходів з нормативної грошової оцінки земель дійсно збільшує надходження до бюджету. Щодо вибору виконавця – пролунала лише порада звертати увагу на стислі терміни, у які належить виконати роботу. Нарада видалась дуже результативною. Як стало відомо, у цей же день було укладено кілька договорів з розробниками документації, голови рад налаштовані вкластися у терміни – про серйозність їх намірів дізнаємося 20 червня – адже саме до цього часу було умовлено оприлюднити рішення про проведення нормативної грошової оцінки земель.