Днями у Херсоні відбувся семінар за участі представників юридичної служби Головного управління Держгеокадастру у Херсонській області та нотаріусів, що вчиняють нотаріальні дії щодо земельних ділянок. Учасники заходу обговорювали порядок спрощеної взаємодії між державними кадастровими реєстраторами та нотаріусами у випадках, коли останні не мають безпосереднього доступу до Державного земельного кадастру. Така взаємодія регламентована Постановою Кабміну від 22.02.2012 №118 «Про інформаційну взаємодію органу, що здійснює ведення Державного земельного кадастру, та органу державної реєстрації прав». Заступник начальника юридичного відділу управління Ю.Попкова розповіла про повноваження державних кадастрових реєстраторів у територіальних органах Держгеокадастру, а також пояснила, що право на отримання відомостей з Державного земельного кадастру мають нотаріуси при вчиненні нотаріальних дій, пов’язаних з об’єктами нерухомості та/або під час здійснення державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, а також особи, які відповідно до закону здійснюють державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень під час проведення такої реєстрації.

Фахівці Головного управління Держгеокадастру області надали письмові методичні рекомендації щодо надання доступу нотаріусам до Державного земельного кадастру. Вони визначають почергові дії та містять загальний опис процедури надання нотаріусам доступу за допомогою програмного забезпечення ДЗК шляхом підключення до нього.

Довідково. Державні кадастрові реєстратори територіальних органів Держгеокадастру у районах (містах) області вносять або надають відмову щодо внесення до ДЗК відомостей (або змін до них) про земельні ділянки, розташовані в межах району, міста обласного значення, здійснюють державну реєстрацію земділянок, обмежень у їх використанні, скасовують таку реєстрацію, формують поземельні книги, вносять записи до них, присвоюють кадастрові номери земельним ділянкам.