Начальник Головного управління Держгеокадастру у Херсонській області Ігор Шапран провів чергову пряму телефонну лінію з читачами газети “Новий день”. Упродовж години мешканці області мали можливість поспілкуватися з керівником землевпорядної служби і отримати відповіді на питання, які їх турбують.

В основному громадян цікавила процедура одержання у власність земельної ділянки та оформлення документів, що посвідчують право власності на неї. Багатьом необхідна була інформація про те, як і де присвоюють земельній ділянці кадастровий номер. Але особливо привернули увагу питання, що стосувалися бажання позбутися земельної ділянки. Мова йшла про земельні паї.  Приміром, запитували, як бути з такою земділянкою, якщо власник виїжджає на постійне місце проживання до іншої країни або вже отримав громадянство іншої держави. Зважаючи на те, що законодавством передбачено відчуження іноземними громадянами лише земельних ділянок, набутих  у спадщину, власники земельних ділянок зіштовхнулися з проблемою.

«На жаль, питання відчуження земельних паїв особами, що змінили громадянство, законодавчо не врегульоване, – відповідає Ігор Шапран. – Такі земельні ділянки призначені для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, і до набрання чинності законом про обіг земель сільськогосподарського призначення, не допускається купівля-продаж або іншим способом відчуження або зміна їх цільового призначення, крім передачі у спадщину, обміну на іншу земельну ділянку відповідно до закону або вилучення (викупу) земельних ділянок для суспільних потреб. Однак, можете відмовитися від права власності на користь держави».

Відповідно до статті 142 Земельного кодексу України припинення права власності на земельну ділянку у разі добровільної відмови власника землі на користь держави або територіальної громади здійснюється за його заявою до відповідного органу. Органи виконавчої влади або органи місцевого самоврядування у разі згоди на одержання права власності на земельну ділянку укладають угоду про передачу права власності на земельну ділянку. Угода про передачу права власності на земельну ділянку підлягає нотаріальному посвідченню та державній реєстрації.

Дещо іншу ситуацію описало подружжя із села Садове Білозерського району. І чоловік, і дружина – інваліди, мають паї, але не мають можливості їх обробляти. Орендар розраховується зерном, а їм потрібні кошти на лікування. «Продати не можете, знову ж таки – у зв’язку з мораторієм на продаж, тож спробуйте домовитися з орендарем про зміну форми розрахунку. Якщо не досягнете згоди, маєте право розірвати угоду і знайти ліпшого орендаря», – зазначив Ігор Шапран.