Станом на кінець жовтня 2015 року на Херсонщині діяло 5623 договори оренди земель несільськогосподарського призначення на площу 9,7 тис. га.
Найбільша кількість договорів укладена на території м. Херсона (1,5 тис. договорів), м. Нової Каховки (410 договорів) та Голопристанського (452 договори) і Скадовського (416 договорів) районів. Щодо площі, то значна частка від усіх земель несільськогосподарського призначення у Херсонській області, що передаються в оренду розташовані у Чаплинському (2,5 тис. га), Генічеському (1,3 тис.га) та у Голопристанському (1,2 тис. га) районах.
За рік по договорам оренди земель несільськогосподарського призначення державної форми власності нараховано 99,9 млн.грн. орендної плати, з них – 41,9 млн. грн. у м. Херсоні. Розмір оплати залежить від багатьох факторів і може дуже сильно варіюватись. Середня плата значно більша у містах Новій Каховці (85,9 тис.грн./га), Каховці (50,5 тис.грн./га) та Херсоні (57 тис.грн./га) ніж у районах. У окремих випадках платіж за оренду одного квадратного метра у Херсоні сягає 274 грн.
«Надходження від оренди державних земель несільськогосподарського призначення позитивно відбиваються на фінансовій спроможності місцевих громад виконувати свої безпосередні функції. – зазначила начальник Управління землеустрою та охорони земель Головного управління Держгеокадастру у Херсонській області Оксана Зінова, – наразі, до місцевих бюджетів Херсонщини вже надійшло близько 40 мільйони гривень».
Найбільший відсоток фактично сплаченої орендної плати відносно нарахованої у Нижньосірогозькому (97,8), Іванівському (89,9%), Генічеському (84,7%) та Великоолександрівському (83,3%) районах. Найбільшу суму виплат наразі отримали місцеві бюджети м. Нова Каховка (10,1 млн. грн.), м. Каховка (4,6 млн. грн.) та Цюрупинського району (4,2 млн. грн.).