На черговий плановий прийом до начальника Головного управління Держгеокадастру у Херсонській області Ігора Шапрана за вирішенням земельних питань звернулося семеро громадян. Найбільш актуальним було питання створення громадських пасовищ. Голови одразу декількох сільських рад Великоолександрівського району просили роз’яснити, яким чином допомогти членам громади отримати земельну ділянку під пасовища.

Відповідно до частини 1 статті 34 Земельного кодексу України громадяни мають право на отримання в оренду земельних ділянок для сінокосіння та випасання худоби. Частина 2 цієї статті передбачає можливість створення органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування за рахунок земель державної або комунальної власності громадських сіножатей і пасовищ, які повинні бути доступними для загального користування та безоплатними. Процедура оформлення земельної ділянки під випасання худоби включає в себе:

–  подання заяви про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення відповідної земельної ділянки до Головного управління Держгеокадастру у Херсонській області. До клопотання додається викопіювання з кадастрової карти (плану) або інші графічні матеріали, на яких зазначене бажане місце розташування земельної ділянки в межах території сільської ради, та її площа;

– замовлення у розробника документації проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для створення громадського пасовища;

– надання Витягу з Державного земельного кадастру про земельну ділянку із зазначенням у ньому кадастрового номера;

-подання до Головного управління Держгеокадастру заяви про затвердження розробленого проекту землеустрою;

–  подання до Реєстраційної служби заяви про державну реєстрацію   права на земельну ділянку.

Серед інших питань були питання оформлення земельних ділянок у власність та користування окремими громадянами. Усі відвідувачі отримали роз’яснення керівника землевпорядної служби.