Мешканці Херсонщини активно реалізують своє право щодо надання паю в оренду: станом на 25.08.2015 у області укладено 134 тис. договорів оренди земельних паїв на площу 804 га.
Найбільші площі земельних паїв передані в оренду у Новотроїцькому (99 га), Бериславському (64 га), Каховському (64 га), Генічеському (62 га), Чаплинському (62 га) та Великоолександрівському (61 га) районах Херсонської області.
З початку року землевласники отримали понад 46,1 млн. грн. орендної плати. При цьому згідно укладених договорів понад 19 тис. паїв передаються в оренду за плату що становить понад 3% відповідно до проіндексованої вартості земельних ділянок та земельних часток (паїв), 9 тис – до 1,5%, 18 тис. – 1,5-2%, та 87 тис. паїв – з орендною платою у 2-3%. Найменше поспішають розраховуватись по договорам оренди з найнижчим відсотком орендної плати, у той час як за рештою договорів (від 1,5% від вартості земель і вище) відсоток виплат приблизно однаковий.
Слід звернути увагу, що базою для розрахунку орендної плати є нормативна грошова оцінка землі. Вона зазначена в кожному сертифікаті на отримання паю. А у відповідності до статті 1 Указу Президента України від 02.02.2002 р. № 92/2002 «Про додаткові заходи щодо соціального захисту селян-власників земельних ділянок та земельних часток (паїв)» розмір ставки орендної плати за землі сільськогосподарського призначення повинен бути не менше 3% від вартості земельної ділянки. У випадку заниженої орендної плати, власник паю вправі ініціювати перегляд розміру орендної плати в бік її збільшення. Суму у 3% можна використовувати як орієнтир, адже остаточна цифра, яка зафіксується в договорі, залежить від домовленості з орендарем.
Загальна сума виплат по договорам на один рік у грошовому еквіваленті складає 487,9 млн. гривень. Орендна плата на 100% внесена поки що лише по землям м. Нова Каховка, понад 60% – у Верхньорогачицькому районі. Здійснення ж основної кількості розрахунків очікується після збору урожаю та до кінця року.