29 травня 2015 року на Херсонщині з робочою поїздкою побував Міністр аграрної політики та продовольства Олексій Павленко. Більш ніж шестигодинна поїздка передбачала відвідання ключових об’єктів аграрної промисловості, інтерв’ю і наради.
В. о. начальника Головного управління Держгеокадастру у Херсонській області Ігор Шапран також прийняв участь у заходах та ознайомленні Павленка О.М. з інформацією щодо стану системи зрошення.
За відомостями Міністерства аграрної політики та продовольства України діяльність агросектору області достатньо успішна. Індекс сільгоспвиробництва в області за січень-квітень 2015-го порівняно до періоду минулого року склав 104,8% (по Україні – 95,2%). За цим показником область посіла 2 місце.
І це при тому, що значна частина облікованого зрошення фактично не функціонує. Зрошувальна меліорація у Херсонській області могла б розвиватися значно краще, якби через законодавче врегулювання були вирішені питання консолідації земель різних форм власності. Консолідація являє собою інструмент для одночасного вирішення проблем підвищення конкурентоспроможності ферм, захисту оточуючого середовища, збереження ландшафту, природної та культурної спадщини, раціонального використання природних ресурсів та поліпшення якості життя в сільській місцевості. Країни Європи давно вже на цьому шляху. «При проведенні консолідації земель слід приймати до уваги принципи ЄС (однакове ставлення до всіх; відсутність дискримінації; пропорційність; прозорість; невикривлення конкуренції) відносно ринку земель. – зазначає Ігор Шапран. – Поки державне регулювання на достатньому рівні не здійснюється – консолідація лишається приватною справою землевласників, але варто розуміти, що укладання домовленостей між власниками земельних ділянок значно сприяло б розвиткові зрошувальної системи на Херсонщині, а значить – підвищенню продуктивності сільськогосподарського виробництва».
Олексій Павленко підкреслив важливе значення регіону для аграрного сектору країни. “Херсонщина – важливий для держави аграрний регіон. Ви маєте потужний потенціал для системного, тривалого зростання. Головний пріоритет – інвестиції, розвиток ділової активності, зокрема у малих формах господарювання. Відновлення рибного потенціалу області, відтворення водних біоресурсів – важливе завдання розвитку області. Міністерство готово максимально сприяти відновленню аграрного потенціалу області. Сприяти залученню інвестицій. Організовувати масштабні інвестпроекти», – зазначив він.