З кінця серпня до середини вересня Головне управління Держгеокадастру у Херсонській області організувало ряд земельних торгів у формі аукціону.   Як наслідок, були продані права оренди на 26 земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності у семи районах: по 6 – у Цюрупинському та Чаплинському, 5 – у Горностаївському, 3 – у Каховському та по 2 земельні ділянки у Білозерському, Великоолександрівському та Іванівському. Загальна площа переданих в оренду земельних ділянок склала понад 3,2 тис. гектарів.

Стартовий розмір річної орендної плати за користування земельними ділянками становив 4% від нормативної грошової оцінки. За результатами торгів найвища відсоткова ставка – 9,42%, була зафіксована у Великоолександрівському районі. Тут за використання ділянки площею близько 28 га орендар щороку сплачуватиме до бюджету селищної ради щонайменше 72 тис. гривень.

В цілому ж лише за перший рік користування реалізованими ділянками, бюджети відповідних сільських та селищних рад поповнилися майже на 3,3 млн. гривень. Договори оренди земельних ділянок для ведення товарного сільськогосподарського виробництва з переможцями торгів укладені на сім років.

Кошти від орендної плати за землю стануть для місцевих бюджетів додатковим фінансовим ресурсом, який може використовуватися на потреби територіальних громад.